Prostreno.cz

V podzimním jídelníčku by nemělo chybět červené zelí

Červené zelí je výživná a chutná zelenina, která se z mnoha důvodů stala velmi populární po celém světě. Jelikož je zelí bohaté na vitamin C, nemělo by na podzim a v zimě chybět v žádném jídelníčku. Jak pomůže s imunitou a stárnutím?

Červené zelí se nejčastěji používá v salátech, ale může být také vařeno a podáváno jako příloha k některým pokrmům z masa. Jedním z hlavních důvodů, proč se těší popularitě, je jeho bohatství fytochemikálií, antioxidantů, vitaminů a minerálů. Tyto základní složky zahrnují thiamin, riboflavin, folát, vápník, mangan, hořčík, železo a draslík, stejně jako vitaminy C, A, E, K, vlákninu a vitaminy skupiny B. Jak moc z toho lidský organismus těží?

Snížení tělesné hmotnosti

Červené zelí má velmi nízký obsah kalorií, za doprovodu slušného množství důležitých vitaminů a minerálů. Brzy zasytí, což odvrací riziko přejídání. Je tedy považováno za skvělý doplněk každodenní stravy, pokud se snažíte zhubnout, udržovat dietní režim nebo jednoduše zlepšit příjem kalorií.

Působení proti stárnutí

Živiny v červeném zelí jsou ideální pro udržování mladistvého vzhledu. Antioxidanty chrání před vlivem volných radikálů z hlediska kritických onemocnění. Pomáhají také snížit příznaky stárnutí, udržují pokožku svěží, pevnou a pružnou, zlepšují vzhled vrásek a stařeckých skvrn. Navíc vysoká hladina vitaminu A v červeném zelí je velmi přínosná pro zdraví kůže, růstu kožních buněk, ochranu před poškozením sluncem a v neposlední řadě pro elasticitu pokožky.

Oční péče

Vysoká hladina vitaminu A je dobrá nejen pro pokožku, ale i oči. „Áčko“ udržuje zrak v kondici, zabraňuje degeneraci makuly a tvorbě katarakty (šedého zákalu). Může být také přeměněno na beta-karoten, který je velmi důležitý pro udržení očního zdraví ve stáří.

Léčba vředů

Červené zelí obsahuje velké množství specifické aminokyseliny nazývané glutamin. Tato látka je velmi dobrá pro snížení zánětu a bolesti související s vředy v gastrointestinálním systému. Červená zelná šťáva je obecně nejlepší léčbou tohoto stavu a je již dlouho používána jako domácí lék.

Zesílení imunitního systému

Kyselina askorbová nebo také kyselina L-askorbová, označovaná jako vitamin C, je důležitým antioxidantem a masivním prvkem našeho imunitního systému. Stimuluje aktivitu bílých krvinek, které tvoří první linie obrany organismu. Kromě toho je „céčko“ důležité při tvorbě kolagenu, jež udržuje naše tělo a buňky napojené a pevné.

Navýšení kostní minerální hustoty

Vysoká koncentrace některých základních minerálů činí z červeného zelí jednu z nejlepších zelenin, která se má jíst, aby byl zajištěn zdravý růst a vývoj kostí. Je bohaté na vápník, hořčík, mangan a další důležité minerály, které přispívají k růstu kostí a minerální hustotě, která chrání proti osteoporóze, artritidě a jiným druhům zánětu. Taky si ho v listopadu dopřejete?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat