Prostreno.cz

Jablka v županu jsou lepší dobrota než štrůdl

Z kupovaného listového těsta za 30 minut vykouzlíte mlsání v županu! Usušit, rozvařit na hustou kaši, odšťavit, nechat zkvasit a destilovat…. Nebo zase ta jablka upéct v podobě klasického závinu?

Zdravotní přínosy jablek

Jablko každý den zdraví víc než lék. Toto je populární rčení, které se týká zdravotních přínosů, které nabízí jedno z nejoblíbenějších ovoce na světě - jablka. Jablka jsou významný zdroj vlákniny, vitaminů, minerálů a antioxidantů. Tato kombinace přispívá k celkovému zdraví a ochraně proti mnoha onemocněním (1).

Výživová hodnota

Jablka jsou bohaté na vitamíny C a K a také obsahují mnoho důležitých minerálů, jako je draslík a měď. Jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny, která podporuje zdravé trávení. Jablka také obsahují flavonoidy, které jsou přírodní látky s silnými antioxidačními účinky (1).

Jablka a srdeční onemocnění

Jablka mohou pomoci snížit riziko rozvoje srdečních onemocnění díky svému vysokému obsahu vlákniny a flavonoidů. Studie ukazují, že konzumace jablek je spojena se snížením rizika vzniku kardiovaskulárních onemocnění (1).

Ochrana proti cukrovce

Jablka jsou bohatá na vlákninu, což pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, čímž přispívají k prevenci vzniku cukrovky. Navíc, flavonoidy v jablkách mohou zlepšit citlivost na inzulín, což také snižuje riziko rozvoje diabetes typu 2 (1).

Podpora zdravého trávení

Jablka obsahují druh vlákniny zvaný pektin, který je prospěšný pro trávení. Pektin může pomoci snížit riziko zácpy a jiných trávicích potíží (1).

Recept na jablka v županu:

Ingredience:

- 4 velká jablka

- 4 polévkové lžíce marmelády

- 150 gramů posekaných ořechů

- 150 gramů cukru

- 150 gramů strouhanky

- šťáva a kůra z jednoho citronu

- 50 gramů másla

Postup:

1. Jablka oloupeme, vydlabeme a naplníme marmeládou.

2. Posekané ořechy smícháme s cukrem, strouhankou, šťávou a kůrou z citronu. Touto směsí naplníme jablka.

3. Jablka položíme do vymazané zapékací mísy, každé pokapeme roztopeným máslem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Hotová jablka můžeme podávat s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.

Takže ať už jste na jablečné stravě pro zdraví anebo pro chuť, můžete si být jisti, že jablka jsou vynikající volbou.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC442131/, recept - názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat