Prostreno.cz

Sůl. Kolik stačí do polévky nebo na maso

Kdy osolit brambory a jaké množství je tak akorát? A co maso, zelenina a brambory? Zní to asi divně, ale i používání soli má své zásady. Když je budete ignorovat, uškodíte nejen pokrmu, ale i svému zdraví!

Jak se praví v jedné pohádce, sůl je opravdu nad zlato. Denní spotřeba by se měla pohybovat okolo pěti gramů – vejdete se? Rozmáhajícím se nešvarem dnešní doby je totiž výrazné překračování doporučené dávky, což vede ke zdravotním potížím. A teď se přiznejte, víte, kdy solit a jak? Má to svá jasná pravidla!

Brambory. Jak velká je špetka?

Na jeden kilogram hojně používané zemědělské plodiny byste si měli vystačit s čajovou lžičkou soli. Kdy že na ni přijde řada? Oloupané brambory vítají dochucení těsně před dovařením, dobrota vařená ve slupce až po oloupání. V případě kaše již při přípravě, nejlépe však osoleným mlékem.

Maso, dušené i pečené

Půl kilogramu flákoty? Držte se zarovnané čajové lžičky, víc ani omylem! Pečené maso potírejte solí a kořením ještě před vložením do trouby, kousky na polévku až když přijdou do varu, nebo je vkládejte do osolené vody.

Knedlíky. Méně je někdy více

Co by byl guláš bez knedlíků, viďte? Pokud na ně ani vy nedáte dopustit, věřte, že na jeden kilogram mouky necelá polévková lžíce bohatě stačí. Přidejte ji už do těsta a nezapomeňte dát špetku ani do vody, ve kterých je vaříte.

Polévka, pozor na masox

Na jeden litr polévky přijde zhruba čajová lžička soli. Pokud přidáváte i masox, solte vždy až po jeho rozpuštění a důkladné degustaci. Bývá totiž ochucený, tak ať nejste při servírování nemile překvapeni. Lepší dvakrát ochutnat, než udělat botu!

Zelenina – nepospíchejte

Zeleninu jí kde kdo, málokdo však tuší, kdy ji poprášit slaným pokladem! Kuchtíci doporučují až po jejím vložení do vroucí vody, nebo položením na rozpálený tuk. Děláte to takhle, nebo jste teď trochu v šoku?

Přesolení. Jak to napravit?

Znáte to, člověk se nechá trochu unést a rázem je večeře v ohrožení. Jenže i to se dá napravit, než se nadějete. Vložte do pokrmu oloupanou syrovou bramboru, rozkrojené jablko, nebo kousek suchého chleba a krátce povařte. Můžete také nádobu převázat ubrouskem, na který nasypete hrst mouky – ta přebytečnou sůl okamžitě vtáhne.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat