Prostreno.cz

Domácí levandulová limonáda není jen lahodná. Zbaví vás stresu a bolesti hlavy

Už nevíte, jak si ten denní a doporučovaný pitný režim zpříjemnit? Udělejte si levandulovou limonádu, která vás nadchne nejen svou osvěžující chutí. Kromě toho, že díky ní zaženete žízeň, vám zdravotně prospěje od hlavy až k patě!

Pravlastí levandule lékařské je Persie, odkud se rozšířila do Řecka i Římské říše. Původně sloužila k provonění vody v městských a soukromých lázních, což vlastně naznačuje i její latinský název (lavare znamená koupati se). Postupem času začali lidé přisuzovat této bylince další a další cenné schopnosti, od zahánění necudných myšlenek a zlých démonů, až po tlumení žaludečních křečí. Co všechno levandule dokáže?

Multifunkční pomocník s tradicí

Předností modrofialové rostliny s charakteristickou vůní je to, že se vlastně dá uplatnit v jakékoli formě. Ať už ji budete využívat čerstvou, sušenou či v esenciální verzi, nabízí vám nespočet výhod. Levandule uklidňuje psychiku a navozuje klidný spánek. Účinná je také při migrénách, návalech horka, nadýmání a astmatu. Ocení ji také pacienti se žaludeční kolikou, jaterními obtížemi, bronchitidou, revmatismem, chřipkou nebo angínou. Všemi oblíbený a vyhledávaný přírodní poklad uleví i od bolesti svalů, zatne tipec kožním vředům, ošetří povrchové rány a zlepšuje náladu. Jaké dobro svede v kuchyni?

Chutné maso a skvostné dezerty

Levandule je součástí známého provensálského koření a nedají na ni dopustit zejména francouzští, španělští a italští kuchaři, kteří ji přidávají k masu i do polévek. Stranou však nezůstávají ani sladké pokrmy, jako jsou pudinky, marmelády a pečené dezerty. Nemáte odvahu s aromatickou bylinkou vařit? Pak si z ní připravte báječnou domácí limonádu, ze které všechny zmíněné zdravotní benefity načerpáte také. Postup je úplně jednoduchý!

4 suroviny a pár minut času

Připravte si med (množství záleží na vaší chuti), dále zhruba deset šálků vody, esenciální levandulový olej – bohatě stačí jedna kapka, pět oloupaných a vymačkaných citronů a pár snítek levandule. Všechny ingredience smíchejte a limonádu dejte vychladit do lednice. Pak už zbývá jen ochutnat vlastnoruční a lahodnou „medicínu“. Dáte si?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat