Prostreno.cz

Velikonoční mazanec pro začátečníky nebo netradiční s cuketou

Také si neumíte představit Velikonoce bez čerstvého a doma upečeného mazance? Jestliže jste dosud nevěděli jak na něj, vyzkoušejte naše recepty a uvidíte, že to není žádná věda. Smlsněte si na klasice nebo cuketovém mazanci.

Klasika i pro začátečníky

Na tento klasický mazanec si připravte 4 vejce, 170 g moučkového cukru, 170 g másla, 250 g tučného tvarohu, 600 g hladké mouky, 2 vanilkové cukry, 2 prášky do pečiva, nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu, lžíci rumu a špetku soli.

Do misky rozklepneme tři vejce, přidáme vanilkový cukr, změklé máslo a důkladně vyšleháme. Přidáme tvaroh, špetku soli, citronovou kůru, šťávu a rum. Nakonec vmícháme mouku spolu s prášky do pečiva. Těsto by mělo po zamíchání být vláčné, mírně lepivé a mělo by jít vyklopit na vál, kde ho pořádně vypracujete. Když je těsto hotové, vypracujte z něj dva bochánky a připravte je na plech vyložený pečicím papírem. Přes horní stranu bochánků udělejte nožem kříž a na závěr je potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě a při 180 °C zhruba 15 minut, poté troubu ztlumte na 160 °C a pečte dalších cca 40 minut. Průběžně potírejte mazance vejcem. Po upečení mazanec nechte vychladnout a pocukrujte moučkovým cukrem.

Cuketová dobrota

Už jste někdy ochutnali cuketové pečivo? Že ne? Tak směle do toho! Jistě budete jeho vláčností a zajímavou chutí mile překvapeni. Nemusíte se bát, chuť cukety není z mazance vůbec cítit. Připravte si 400 g cukety, 100 g másla, 1 vejce, lžíci rumu, dvě lžíce citronové šťávy, 100 g cukru, 300 g polohrubé mouky, 300 g celozrnné pšeničné mouky, špetku soli, sušené droždí, rozinky a mandle.

Cuketu nastrouhejte najemno do větší misky a přidejte změklé máslo, vajíčko, rum, citronovou šťávu a cukr a pořádně promíchejte. Postupně vmíchávejte mouku se solí a sušeným droždím. Nakonec přidejte rozinky, mandle, kandované ovoce nebo to, co máte rádi a vypracujte vláčné těsto. Vytvarujte bochník a jeho horní stranu nakrojte do kříže. Pomašlujte rozšlehaným vejcem a dejte do předehřáté trouby péct na 170 °C. Tento mazanec se bude péct zhruba hodinu.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat