Prostreno.cz

Mandlový koláč

Vláčný koláč s mandlovou chutí . Mandle zintenzivní chuť a vylepší konzistenci.

Ohodnotit
(9 hlasů)
  • 1h a 30min

    30min příprava

    60min vaření

  • 2428 kJ / 580 kcal

    energetická hodnota na 100g

Nutriční informace na 100 gramů:

bílkoviny7g
sacharidy40g
tuky43g

Ingredience na

  • K přípravě
  • 170 g loupaných mandlí
  • 170 g hořké čokolády
  • 150 g pískového cukru
  • 170 g másla
  • 6 ks vajec
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce hrubé mouky - na vysypání formy
  • Na posypání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • Na vymazání
  • 1 lžíce tuku

Postup přípravy

  1. Otevírací formu na koláč ( nebo dort) vymažte tukem a vysypte moukou .
  2. Mandle opečte v jedné vrstvě na plechu v troubě předehřáté na 180 °C (12 - 15 minut ) , několikrát mandle promíchejte .Dejte stranou vychladnout.
  3. Předehřejte troubu na 190 °C.
  4. Čokoládu nechte rozpustit ve vodní lázni , poté čokoládu nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  5. Mandle a 50 g cukru nasypte do mixéru a rozmixujte na prášek . Mleté mandle dejte stranou.
  6. V čisté míse elektrického mixéru vyšlehejte máslo a 50 g cukru do světlého krému.
  7. Přidejte vaječné žloutky, jeden po druhém a šlehejte , až se vše spojí.
  8. Při nízké rychlosti přidejte čokoládu a znovu prošlehejte ,aby se vše spojilo.
  9. Poté přidejte zpracované mandle a vše promíchejte .
  10. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a citronovou šťávou do tuhého sněhu , při nízké rychlosti postupně zašlehejte 50 g cukru.
  11. Do čokoládové směsi vmíchejte velkou lžíci bílků, poté ve třech přidáních vmíchejte zbývající bílky. Těsto nepřemíchejte !
  12. Směs nalijte do připravené formy .
  13. Pečte 20 minut při 190 °C a poté snižte teplotu na 180 °C a pokračujte v pečení dalších 50 minut, celková doba pečení je přibližně hodina . Pečení hlídejte ,každá trouba nepeče stejně.
  14. Koláč by měl zůstat uprostřed měkký a vlhký a vršek může trochu popraskat , ale to je naprosto v pořádku.
  15. Utěrku navlhčete a položte na hladký povrch.
  16. Formu vyndejte z trouby a položte ji na mokrou utěrku. Nechte stát do vychladnutí .
  17. Uvolněte a odstraňte boky formy , koláč se uprostřed trochu propadne a strany budou o něco vyšší.
  18. Pomocí talíře , nebo prkénka koláč opatrně obraťte a odstraňte dno formy .
  19. Koláč jemně poprašte moučkovým cukrem.



Složení nutričních hodnot

  • Bílkoviny:

    32,30g
  • Sacharidy:

    304,40g
    • Cukry:

      205,60g
  • Tuky:

    234,42g
  • Vláknina:

    15,80g

Aktivita pro spálení: 580 kcal

72

minut jízdy na kole

55

minut běhu

173

minut uklízení



Podobné recepty

Více receptů

Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Ohodnoťte recept:
Mandlový koláč

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat