Prostreno.cz

Užitečný hmyz v zahradě si hýčkejte

Už zase se vám na bylinkách usadily mšice nebo housenky? Nasaďte na ně přirozené predátory! Který užitečný hmyz vám v tom pomůže?

Hmyzí domky či hotely, jak se jim říká, už jen jako dekoraci nabízejí kdejaký hobby market nebo prodejna s nábytkem. Zatímco jedni v nich vidí jen další věc na poličku, znalí vědí, že se jedná o užitečnou věc. Jedná se o uměle vytvořenou skrýš pro prospěšné druhy hmyzu, které potřebují úkryt nebo prostor pro kladení vajíček a následnému vývoji larev. A že takový domek ocení kdekdo, o tom není pochyb.

Průměrný dvorek je domovem tisíců druhů hmyzu a možná vás překvapí, když zjistíte, že pouze asi desetina z nich představuje destruktivní pohromu. Většina je neškodná, ba naopak vítaná. Užitečný hmyz pak spadá do tří hlavních kategorií. Opylovači květin, predátoři, kteří konzumují škůdce, a parazitoidi, jež se živí hostitelským hmyzem. Koho ze své zahrady rozhodně nevyhazovat? Tohle je aspoň část z pracujících dělníků!

Veselé berušky

Navzdory svému nádhernému jménu a vzhledu jsou berušky divokými predátory! Než získají svoji jasně červenou barvu, začínají život jako larvy hodující na mšicích. Slunéčko sedmitečné i v dospělosti ochraňuje květiny i zeleninu a pochutnává si nejen na mšicích, ale i červcích –⁠ polokřídlém hmyzu, který patří do skupiny parazitů, červech, roztočích a třásněnkách.

Zelené lacewské larvy

I zelené lacewské larvy jsou nenasytnými predátory. Také ony dělají impozantní práci při požírání měkkých těl mšic i housenek – ty berou po desítkách. Své oběti loví pomocí svých zakřivených špičatých čelistí.

Zákeřné kudlanky

Kudlanka nábožná se nepáře s otravnými kobylkami. Vlastně nedává nic zadarmo žádnému hmyzu terorizujícímu zahrady, včetně můr, brouků a much. Nutno však podotknout, že v bezpečí před nimi nejsou ani motýli, včely a kolibříci.

Hbití pavouci

Pavouci –⁠ ačkoli jsou technicky spíše pavoukovci než hmyz, bývají coby ochránci zahrady přehlížení. Přitom patří k velmi účinným kontrolorům škůdců. Nebojte se třeba křižáka pruhovaného.

Nápadní střevlíci

Střevlík je dravý brouk, který pojídá širokou škálu hmyzu od hlístic, housenek, třásněnek a nosatců po slimáky. V Česku se vyskytuje poddruh Carabus coriaceus, který obývá většinu Evropy. Aktivní je převážně v noci, přes den odpočívá pod kameny, tak pozor, ať ho nezahubíte chemickými pesticidy.

Zdroje: Wikipedia.org, almanac.com, greelane.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat