Prostreno.cz

Žvýkací hračky zlepšují psí paměť

Psům, kteří si hrají s gumovými hračkami, se prý může výrazně zlepšit paměť. Otázkou je ale, jaké přesně svému chlupatému miláčkovi pořídit. Co s nimi může být za problém?

Není pochyb o tom, že pes je velmi chytré stvoření. Průměrné IQ psa je srovnatelné s IQ dvouletého dítěte, proto se tento tvor bez obtíží naučí více než 160 slov. Objevují se i názory, že někteří chlupáči umějí dokonce počítat, a to do čtyř nebo pěti. U toho se výborně orientují v prostoru a dokážou posoudit, zda se s nimi zachází spravedlivě. Úctyhodná je i jejich paměť, která však, stejně jako u lidí, může postupem času a s narůstajícím věkem slábnout. Je tedy nejvyšší čas vydat se do zverimexu!

Žvýkaní jako trénink mozku

Poznatky nové studie (1) publikované v magazínu Applied Animal Behaviour sdělují, že žvýkání má na kognici psů blahodárný vliv. Nejde ale ani tak o potravu, jako spíše žvýkací hračky. Právě ty prý němým tvářím výrazně zlepšují prostorovou i pracovní paměť. Autoři této studie dlouhodobě sledovali chování i psychický stav třech desítek zlatých retrívrů a o pomoc požádali i jejich majitele a trenéry. Chtělo to hodně pamlsků, času a žvýkacích her se skrytým testováním, ale závěry jsou jasné – gumové hračky jsou na psí paměť jako dělané! A navíc prý pomáhají snižovat stres a úzkost, což se také počítá. Jde ale o to vybrat ty správné. A není to tak jednoduché, jak se zdá.

A zase ta toxická chemie!

Kachničky, prasátka, balonky, kruhy nebo kosti? Hraček pro zvířata je víc než dost. Na rozdíl od těch dětských však nemají žádná přísná pravidla nebo předpisy týkající se toho, jaké materiály a složky mohou a nemohou být při výrobě použity. Váš pes tedy může snadno přijít do kontaktu s toxickými chemikáliemi, jako je například bisfenol A označovaný zkratkou BPA (2). Právě on se při výrobě plastů využívá často, a to k docílení lepší elastičnosti. Do přímé souvislosti se pak dává s mnoha zdravotními komplikacemi, protože u lidí i zvířat narušuje funkce životních orgánů (3). Při koupi psích hraček se tedy řiďte tím, co je na nich napsané a zvolte takové, jež mají heslo „netoxické“. Dobré jsou třeba ty z čistého přírodního kaučuku.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168159123002502, (2) www.hoobynoo.co.uk/blogs/hoobynoo-pet-blog/how-do-i-know-if-my-dogs-toy-is-toxic-or-unsafe, (3) www.treehugger.com/how-bpa-affects-animals-environment-5201650





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat