Prostreno.cz

Nože do myčky rozhodně nepatří

Dáváte nože běžně do myčky? Zkracujete tím jejich životnost, a navíc se kvůli tomu zbytečně tupí. Nemluvě o tom, že se může poškodit i vnitřek spotřebiče.

Nezáleží na tom, zda jste ostřílený profík nebo nadšený amatér, používání nožů je neodmyslitelnou součástí vaší kulinářské praxe. Možná jste investovali do luxusní sady, možná vám stačí ty obyčejné, v každém případě ale tohle kuchařské náčiní vyžaduje správnou péči. Právě ona je totiž klíčem k jeho dlouhé životnosti, stoprocentní funkčnosti a v neposlední řadě i vaší bezpečnosti.

Krev do jídla nepatří

Asi všichni jsme se přesvědčili o tom, že zatímco má tupá čepel problém proniknout slupkou rajčat, kůží dokáže „projet“ jako po másle. Pokud není náležitě naostřená, po zpracovávaných potravinách se jen tak sklouzne. Kvůli tomu musíte při krájení vyvinout větší úsilí, jenže tím se čepel stává nestabilní a může se otočit proti vám – doslova. A protože na ni tlačíte silou, krvavé nadělení je na světě. I z tohoto důvodu je důležité nože pravidelně ostřit. Jde-li o vhodné skladování, ani to se nevyplácí podceňovat. Skvěle funguje speciální blok, stejně jako magnetický proužek – obojí zmíněný nástroj podrží na místě a zabrání kontaktu s tím, co by ho mohlo ztupit. Kapitola sama pro sebe je však i samotné mytí. Běžně dáváte nože do myčky? A víte, že jim tím dost škodíte?

Očista raději ruční!

„Nože jsou z různých typů materiálů, a to včetně nerezové oceli, uhlíkové oceli a keramiky. To ovlivňuje náchylnost k tvorbě rzi, snadnost přeostřování a hlavně vhodné postupy očisty,“ vysvětluje Bobby Griggs, což je viceprezident americké společnosti Heritage Steel vyrábějící příbory a nože. „Jsme přesvědčeni, že do myčky nádobí zkrátka nepatří, a to z celé řady důvodů,“ upozorňuje tento muž. Podle něj může ostrá hrana poškodit vnitřek spotřebiče, ale i samotné kuchyňské vybavení se ocitá v ohrožení. „Většina kvalitních nožů byla během výrobního procesu tepelně zpracována a temperována, čímž byla vytvořena optimální tvrdost čepele. Teplo v myčce toto temperování oslabuje, což vede ke změkčení oceli. Agresivní čisticí prostředky mohou poškodit i rukojeť, životnost se tedy obecně zkracuje,“ uzavírá Bobby Griggs. Co naplat, lepší je asi ruční mytí…

Zdroj: www.eatingwell.com/article/8071957/knives-in-dishwasher/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat