Prostreno.cz

Mýty o vzniku akné. Čemu doteď lidé věří?

Akné se zdaleka netýká jen teenagerů. Podle dermatologů jím trpí 55 procent lidí mezi dvaceti až čtyřiceti lety. Také jste zaslechli, že ho mají na svědomí hranolky a čokoláda? Na pravdivost těchto teorií si posvítíme!

O vzniku akné už léta tradují různé fámy, mýty a pověry. Možná se budete divit, kolika z nich jste dodnes věřili!

Prý se akné dělá, když lidé…

1. Moc mlsají

Ve skutečnosti nikdo nikdy nedokázal, že oblíbená čokoláda jednoznačně způsobuje akné. Faktem ale zůstává, že chuť na sladké roste hlavně před menstruací během hormonálních změn, kdy se zvyšuje produkce kožního mazu - to samozřejmě vznik uhříků podporuje. Pokud si občas dopřejete kvalitní čokoládu s minimálně 70 procenty kakaa, na vaší pleť to nebude mít žádný zásadní vliv.

2. Jedí nezdravá jídla

Záliba ve smažených pokrmech a nechtěná tvorba pupínků. Je mezi nimi souvislost? Na tuto otázku hledali odpověď experti z Harvardovy univerzity v Bostonu. Z výsledků jejich výzkumu vyplynulo, že vysadit hranolky, chipsy a podobné lahůdky z jídelníčku nijak nepomůže. Pokud se nejedná o nadměrnou konzumaci, která neprospívá vůbec ničemu, prý nic nehrozí.

3. Pijí hodně kávy

Chtěli jste se kvůli strachu z akné vzdát svého oblíbeného aromatického nápoje? Nebojte, tak horké to zase není. Kávová zrna představují pro tělo důležitý zdroj antioxidantů. Kofein, stimulační alkaloid vyskytující se v každém doušku, je v kosmetice naopak hodně ceněná látka. Na trhu je spousta výrobků obsahujících kávu, které projevy akné naopak tlumí. Tři šálky espressa denně jsou pro vás zcela bezpečná dávka.

4. Jsou ve stresu

Stres spouští v těle mnoho hormonálních reakcí, které mohou mít za následek zhoršení akné. Podle odborníků je to však individuální, a zpravidla jsou v ohrožení pouze jedinci náchylní k tomuto chronickému onemocnění kůže. Některým se pod permanentním tlakem nevytvoří ani uhřík, další už na čele po jedné hádce se šéfem počítají škody. Zkrátka případ od případu!

5. Nepěstují sexuální život

Ti, kteří se neoddávají pravidelně sexu, mají akné. Je k nevíře, že tento hluboce zakořeněný omyl je v „oběhu“ už pěknou řádku let a předává se z generace na generaci. Skoro to vypadá, že tento mýtus vymysleli tací, kteří doma chtěli své polovičce ledacos naznačit. Jak se říká – chytrému napověz… Nicméně, i když to zní zajímavě, je to lež jako věž!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat