Prostreno.cz

Léčivé schopnosti ovoce. Proč jíst ananas, banány a grapefruit

Že ovoce je zdravé a měli bychom ho jíst, to slýcháváme od dětství. Ale jaké konkrétní účinky má vlastně na náš organismus? Jen přísunem vitaminů to zdaleka nekončí. Pojďme si na všechny benefity posvítit!

Jablka, hrušky, banány, hroznové víno… Které ovoce vyléčí vysoký krevní tlak, po čem se lépe hubne a co se doporučuje konzumovat v rekonvalescenci? Je nejvyšší čas oprášit si znalosti!

Ananas

Máte rádi tuhle exotiku? V pořádku. Ananas „jde na ruku“ správnému zažívání a pomáhá pročistit útroby od škodlivých látek. Navíc obsahuje látky, které vás podpoří při odbourávání nechtěných tuků. Po Vánocích značka ideál, nemyslíte?

Grapefruit

Záleží vám na přísunu vitaminů? Pak byste měli vědět, že jediný grep vám pokryje celodenní dávku „céčka“. Ovšem to není jediné plus. Jeho konzumace prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu, předchází vzniku křečových žil a má vliv i na vyprazdňování střev. Urychluje trávení, a proto je to při dietě váš nejlepší přítel.

Banány

Důvodů, proč se svézt na banánové vlně, je hned několik. Doporučují se při rekonvalescenci, při léčbě žaludečních vředů a jsou výborným zdrojem draslíku. Ten je nesmírně důležitý pro optimální funkci svalů a nervů. Nezralé a ještě zelené plody se mohou pochlubit větším množstvím pektinu, než byste nalezli v jablku. Protože pektin drží cholesterol „v lati“, udržuje zdravé srdce a cévy.

Hroznové víno

V každé sladké kuličce na vás čeká mnoho vitaminů skupiny B. Čerpat z nich můžete i kyselinu listovou, vlákninu (zejména pod slupkou) a minerální látky. Hroznové víno „vypere“ střeva a povzbudí látkovou výměnu. Vyzdvihnout se musí i to, že má zklidňující účinky na nervovou soustavu.

Hrušky

Jejich šťáva působí mírně močopudně, tudíž kladně ovlivňuje odtok žluči. To ocení hlavně trávení a střeva. Odvar z hrušek je velmi účinný při nemocech s vysokými horečkami. 100 gramů této sladké pochoutky má „následek“ v podobě pouze 51 kilokalorií. Takže mlsat můžete bez výčitek!

Jablka

Asi nejpopulárnější ovoce na světě je významnou zásobárnou vitaminu C. Posiluje imunitní systém. Platí za pomocníka při hubnutí, protože jablka mají málo kalorií a vysoký obsah vlákniny. Blahodárně působí i na nervovou soustavu. Při pravidelném „užívání“ odstraňují nespavost.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat