Prostreno.cz

Esenciální oleje, které zatočí s bolestí a zánětem

Každého z nás čas od času bolí záda, cítíme svalové napětí, často se přidá i bolest hlavy. Máme pro vás hned několik esenciální olejů, které vám rychle a účinně pomohou od bolesti. Stačí si jen vybrat.

Na zklidnění bolesti většina z nás používají studené či teplé obklady, a co takhle podpořit léčbu tím správným esenciálním olejem? Tak jaký si vyberete vy?

Černý pepř

Esenciální olej z černého pepře dokáže zmírnit záněty a bolesti v oblasti zad. Účinnou složkou tohoto oleje je takzvaný piperin. Olej můžete aplikovat přímo na bolavé či oteklé místo, ale pozor, pokud s olejem začínáte aplikujte nejprve jen malé množství. Olej je velmi silný a mohlo by dojít k podráždění pokožky, přesto je ale velice účinný na svalové bolesti. Případně ho můžete smíchat s jakýmkoli nosným olejem, nejlépe s kvalitním rostlinným olejem.

Heřmánek

Samotná bylinka má velmi zklidňující účinky. Esenciální olej z heřmánku napomáhá tišit bolesti způsobené stresem, od nadměrného cvičení či způsobené špatným trávením. Heřmánek podporuje od uvolnění svalů, má mírné analgetické schopnosti až po schopnost stimulovat trávení. Heřmánkový olej smíchejte v nosném oleji například mandlovém a aplikujte na bolavé místo. Jednu až dvě kapky oleje můžete také přidat do teplého šálku čaje pro snížení zánětu zevnitř.

Majoránka

Esenciální olej z majoránky je vhodný na tišení bolesti hlavy, bolavých kloubů, a dokonce i k tišení porodních bolestí. Majoránkový olej zklidňuje tělo i mysl, a tak se jistě stane neodmyslitelným pomocníkem.

Šalvěj muškátová

Esenciální olej ze šalvěje muškátové je úzce spjatý se snížením bolesti vyvolanou zánětlivou reakcí. Má také anti-spasmodické vlastnosti, což znamená, že je velmi účinný pro snížení menstruačních a svalových křečí, které jsou často doprovázeny bolestmi zad. Účinky tohoto oleje nejlépe oceníte v teplé koupeli, stačí přidat 5–7 kapek tohoto oleje do teplé lázně a užít si 20 až 30 minut ničím nerušeného odpočinku.

Cypřiš

Pokud trpíte nervovým či svalovým napětím, tak právě cypřišový olej je vynikající anti-spasmodický a přirozený svalový uvolňovač. Pokud trpíte chronickým stresem nebo se snažíte dosáhnout kvalitní spánku, tak i na tyto obtíže je tento olej vhodný.

Nejlepší způsob, jak těžit z tohoto oleje, je přidání 5-6 kapek do teplé teplé lázně a několika minutový odpočinek. To může pomoci zabránit zánětu v celém těle a také tlumit lokální bolesti.

Hřebíček

Hřebíček je známí tím, že rychle tlumí bolest a současně dodává antioxidanty do tkáně, které jsou potřeba k její obnově. Tento olej je velmi populární mezi sportovci, který na něj nedají dopustit po namáhavém tréninku.

Hřebíčkový olej můžete smíchat s nosným olejem, jako je mandlový nebo kokosový olej, a pak ho topicky aplikovat přímo na postižené místo. Dále je vhodné přidávat tento olej do lázně, nejlépe před spaním, uvolní namožené svaly, a navíc vám pomůže navodit příjemný spánek.

Tymián

Tymiánový olej je známý svou schopností potlačovat bolesti svalů a kloubů, zejména v případech revmatoidní artritidy. Tento olej obsahuje aktivní složku zvanou thymol, který byl široce prozkoumán a byla zjištěna jeho protizánětlivá aktivita. Tento olej je oblíbený při léčbě akutní bolesti svalů, protože funguje rychle a může být topicky aplikován v nezředěné formě přímo na kůži.

Zázvor

Chloubou analgetických, zahřívacích a relaxačních vlastností je zázvorový olej často užívaný pro zmírnění bolesti svalů a zánětů, zejména v žaludku. Tento olej je velmi bohatý na obsah antioxidantů. Zevně je vhodné zázvorový olej nejprve smíchat s nosným olejem. Při vnitřním užití stačí přidat pár kapek do oblíbeného čaje, tím může pomoci rychle potlačit zánět svalů a vyvolat zklidňující pocit v celém těle, zejména v žaludku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat