Prostreno.cz

Bylinkové čaje, které pomohou při nespavosti

Stává se vám často, že místo sladkého a vydatného spánku ne a ne usnout? Tento problém řešily již naše babičky, které pomoc našly v přírodě. Mocné bylinky a z nich připravené čaje vás uspí jako nemluvně. A které jsou ty nejvhodnější?

Kvalitní spánek je velmi důležitý, jelikož dodává tělu energii pro další náročný den. Ale co když se nedostaví? Hodiny ubíhají a vy se převalujete z jednoho boku na druhý, počítáte ovečky a možná marně hledáte nějakou záchranu. Zkuste takové noci předejít šálkem lahodného bylinkového čaje, který vám pomůže sladce usnout a načerpat síly.

Rituální šálek čaje před spaním

Ač si to možná neuvědomujete, v případě nespavosti je i psychika člověka velmi důležitou součástí kvalitního spánku. Jak svůj mozek naprogramovat na usínání? Vytvořte si večerní rituál, jehož součástí je klidná chvilku, při které se pije šálek horkého čaje. Ten připravíte z vybraných bylinek, které vás pošlou rovnou do postele.

Uspávací bylinky

Heřmánek je běžně rostoucí bylinka, která má antistresové a uklidňující účinky. Pomáhá také při úzkostech a depresivních stavech. Má mírně sedativní účinky a dokáže vyvolat ospalost. A tak krásně voní!

Mučenka, coby rychle rostoucí popínavá bylina s krásnými květy, je již řadu let používána při léčbě nespavosti, jelikož její účinná látka působí skvěle na celkové uklidnění těla i mysli. Nutno také dodat, že mučenka navzdory všem těmto účinkům nevyvolává útlum. Také skvěle působí při úzkosti a uvolňuje tělo od každodenního stresu. A která další bylinka vás ve štychu rozhodně nenechá?

Od jednotlivců ke směsím

Kozlík lékařský je staletím prověřený přírodní lék, který pomáhá při nervové vyčerpanosti, nespavosti, bušení srdce či nervozitě. Účinně vyrovnává hladiny klíčových látek v mozku, ale přitom nevyvolává závislost. Na seznam účinných prostředků patří i levandule a její omamná vůně, která vás pošle rovnou do postele! Má mnoho pozitivních účinků na celkové zdraví člověka a jedním z nich je i schopnost uvolnit mysl i tělo. Zklidní nervový systém a podpoří hluboký spánek.

Meduňka lékařská je další vhodnou kandidátkou pro sladké a ničím nerušené usínání. Navíc je vhodná i pro děti. Čaj z ní připravený přináší celkové zklidnění. Zmírní bušení srdce a má pozitivní dopad na nervovou soustavu a psychiku člověka.

Je jen na vás, kterou bylinku zvolíte. Vyzkoušet můžete také namíchané směsi z různých druhů rostlin. Pokud si nevíte rady, ve specializovaných prodejnách vám jistě rádi poradí a připraví léčivý čaj přímo na míru.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat