Prostreno.cz

Správný výběr pečiva

Na trhu je široká nabídka různých druhů pečiva. Které z nich si ale vybrat? Odborníci se shodují, že pro náš organismus mají největší přínos výrobky z celozrnné mouky, tedy celozrnné pečivo, v němž je obsaženo více zdraví prospěšných látek. Pro malé děti zhruba do deseti let je ovšem vhodnější pečivo bílé, protože jejich organismus by se nedokázal vypořádat s tak velkým množstvím vlákniny, kterou celozrnné výrobky obsahují.

Mezi spotřebiteli u nás stále vedou klasické pekařské výrobky – tradiční chléb a rohlíky. Mnoho z nás však s ohledem na zdravý životní styl začíná dávat přednost pečivu z celozrnné mouky před bílým pečivem.

Víte, že…

... chléb je coby zdravá a biologicky hodnotná potravina nedílnou součástí racionální výživy.
... chléb tvoří pomyslnou základnu výživové pyramidy.
... chléb je významným zdrojem energie a živin, především bílkovin, vitaminů řady B, železa, vápníku a vlákniny.
... význam chleba v české historii dokládá starý slovanský zvyk vítat hosty chlebem a solí.
... v pečivu se také nachází množství vitaminů, minerálních látek a vlákniny jejich podíl závisí na tom, zda se jedná o pečivo světlé (z bílé mouky) či tmavé (celozrnné).
... chléb obsahuje snadno využitelné sacharidy, a tudíž je významným zdrojem energie.

Chléb je český grunt

Chléb je jednou ze základních potravin i zdrojů energie. Každá země má svůj vlastní, specifický chléb a stejně je tomu i v případě České republiky. Tradiční český chléb je jedinečný nejen typickou chutí, ale především svou výživovou hodnotou a nezastupitelností v našem jídelníčku," říká Ing. Luboš Suchý, manažer kvality SPAR ČOS.

Jak v obchodě vybrat správný chléb?

Při nákupu chleba je třeba dát pozor především na jeho dostatečnou propečenost, střídka má být přiměřeně pórovitá a pružná. Pokud tomu tak je, chléb se okamžitě po zmáčknutí vrátí do původního stavu. Správně upečený chléb je pravidelně formovaný a pěkně klenutý s čistou kůrkou zlatohnědé barvy. Chuť a vůně chleba má být typicky „chlebová“, aromatická po použitých surovinách.

Druhy pečiva

  • Chléb je základní potravinou. Při jeho přípravě je použita mouka, voda, kvas, případně droždí. Zpravidla se do chleba přidává jedlá sůl a kmín. Chléb má hmotnost minimálně 400 g (vyjma krájeného) a peče se ve tvaru veky, bochníku nebo ve formě.
  • Vícezrnné pečivo obsahuje v těstě minimálně 5 % mouky z jiných obilovin, než je pšenice nebo žito, případně luštěniny nebo olejniny.
  • Celozrnné pečivo musí podle zákona o potravinách a příslušné vyhlášky obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Celozrnné pečivo je proto bohaté na minerály, vitaminy, vlákninu a esenciální mastné kyseliny.
  • Běžné pečivo obsahuje pšeničnou nebo žitnou mouku, přísady a přídatné látky. Obsah tuku je nižší než 8,2 %, cukru je méně než 5 % vzhledem k hmotnosti použité mouky.
  • Toustový chléb je vhodný k přípravě svačinových sendvičů a k další tepelné úpravě.
  • Speciální pečivo obsahuje kromě pšeničné a žitné mouky další složku, jako obiloviny, olejniny, luštěniny nebo brambory, a to v množství nejméně 10 % z celkové hmotnosti mlýnských výrobků (mouk).
  • Jemné pečivo jsou pekařské výrobky, při jejichž výrobě bylo použito alespoň 8,2 % tuku nebo více než 5 % cukru na množství použité mouky.
  • Trvanlivé pečivo má prodlouženou trvanlivost snížením obsahu vody na nejvýše 10 %, s výjimkou perníků, preclíků a trvanlivých tyčinek s obsahem vody nejvýše 16 %. Trvanlivé pečivo může být plněné různými náplněmi, máčené, potahované nebo povrchově upravené.
  • Dopek (bake off) jsou předpřipravené (předpečené, případně předkynuté) vytvarované pekařské výrobky, následně zmrazené, určené k dalšímu tepelnému zpracování.





Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat