Prostreno.cz

Bylinky a koření snižující vysoký krevní tlak

Trápí vás vysoký krevní tlak? Ještě než se vydáte do lékařské ordinace, začněte u svého jídelníčku. Hodně totiž záleží, co si dáte na svůj talíř!

Vysoký krevní tlak se rozděluje na dva typy – primární hypertenze a sekundární hypertenze. Příčina té primární není jasná, i když se stává, že se zhoršuje vinou určitých faktorů, jako je špatná strava, kouření nebo sedavý životní styl.

Sekundární hypertenze na druhé straně vede k rychlejšímu a intenzivnějšímu zvýšení krevního tlaku, které vědci spojují s určitými léky a zdravotními stavy, včetně problémů s ledvinami a štítnou žlázou, konzumací drog a alkoholu či užíváním antikoncepčních pilulek. Vysoký krevní tlak je vážným zdravotním problémem, který by měl být zmírněn nebo řešen správným způsobem.

Nadměrné napětí nebo stres v tepnách a cévách způsobuje poruchu v těchto tkáních, což zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a dalších komplikací. Zatímco se důrazně doporučuje zdravý životní styl a dietní změny, existuje také množství bylinných léků, nápojů a koření, jež mohou snižovat vysoký krevní tlak, a to díky svým protizánětlivým, anxiolytickým, sedativním a antioxidačním vlastnostem.

Hloh

Jako starodávný čínský lék je hloh známý coby protizánětlivá bylinka chránící srdce. Hloh je schopen zlepšit oběh, snížit krevní tlak a riziko vzniku krevních sraženin. Působí proti infarktu a mrtvici. Nejčastěji je přitom užívaný v čajové formě, i když jsou k dispozici také tablety a tobolky, které lze zakoupit v ochodech se zdravou výživou.

Zelený čaj

Díky antioxidantům a fenolickým sloučeninám je zelený čaj vynikající protizánětlivou látkou léčící jakékoli poškození, které způsobuje hypertenze. Výzkum ukazuje, že pravidelné popíjení zeleného čaje může snížit riziko tohoto onemocnění až o 50 %.

Kardamom

Kardamom neboli populární asijské koření bylo studováno ve vztahu k hypertenzi, načež se zjistilo, že častější podávání snižuje krevní tlak a riziko kardiovaskulárních komplikací. Koření je také spojeno s nižšími úrovněmi stresu a deprese, což může být jeden z faktorů, který stojí za hypertenzí.

Bazalka

S významnými hladinami kyseliny ursolové a eugenolu je bazalka schopna snížit příznaky hypertenze a podpořit klid těla a mysli, takže je jednou z nejlepších bylin pro vysoký krevní tlak.

Česnek

Aktivní složky v česneku se také mohou postarat o snížení hladiny krevního tlaku a celkového cholesterolu. Obecně posiluje celý kardiovaskulární systém.

Kurkuma

Kurkuma má aktivní složku – kurkumin, který má pozitivní účinky na tělo. Jeden příklad za všechny? Inhibuje angiotensinové receptory ve vaskulárním systému, čímž zabraňuje stahování krevních cév a tepen. Přispívá tak k uvolnění srdeční zátěže. Jako známá vazodilatační a stimulující látka se projevuje i ginkgo biloba, celerová semena a skořice. Vysoký krevní tlak nemá šanci!

Zdroj: názory autora, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210006/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat