Prostreno.cz

Nejvíce se opijeme, když je alkohol zadarmo

Máte pozvánku na nějakou zahradní party, nebo pobýváte v hotelu, ve kterém je otevřený bar? Ta to si dejte pozor na kocovinu, hrozí totiž každému! A kdo pije víc? Muži nebo ženy?

Dostupnost otevřeného baru na akci má potenciál změnit celou řadu věcí, a to od výběru nápojů až po množství konzumovaného alkoholu. Pro mnoho lidí jsou totiž večírky a společenské akce, na kterých si lze neomezeně objednat cokoli a kdykoli, velkým lákadlem. Jenže ouha, dost často se to vymyká kontrole.

Podle studie z roku 2019 z Niznik Behavioral Health, rehabilitačního léčebného centra v Miami Gardens na Floridě, má neomezený přístup k alkoholu (možná nepřekvapivě) tendenci ovlivňovat návyky lidí. Průzkum, kterého se zúčastnilo více než 1000 lidí, kteří v uplynulém roce navštívili akci s otevřeným barem, odhalil, že „sklenka ke sklence sedá“.

Když ono je to zadarmo!

Průměrná spotřeba alkoholu se totiž zvyšuje o celých 47 procent. Lidé oproti jiným společenským událostem pijí o 52 procent víc. Konkrétně však záleží na pohlaví. Zatímco 38 procent mužů říká, že se jejich pití v otevřeném baru skutečně mění na divokou jízdu, ženy se nenechávají zahanbit a jsou na tom ještě hůř! V podstatě 43,5 procent žen tvrdí totéž. Obě skupiny přitom preferují lihoviny, jako je vodka, tequila a whisky. Jen tak pro srovnání, kdekoli jinde si muž dá spíš pivo a žena víno. Jakmile se však jedná o „otevřený účet“, dostavují se chutě na něco lepšího a tvrdšího.

Krušná jsou rána opilcova

Ti, kdo jsou obeznámeni s alkoholickými nápoji, už asi tuší, co následuje. Vzhledem k tomu, že lihoviny mají 30 až 40 % alkoholu, oproti pivu často trojnásobek nebo čtyřnásobek, mnozí se opijí tak, že druhý den trpí částečnou nebo úplnou ztrátou paměti, o slovo se však hlásí i různé úrazy. Nic z toho ale neodrazuje.

91 procent návštěvníků otevřeného baru uvádí, že se jedná o vydařené akce, což se však nedá tvrdit o hostitelích. Jen pro 44 procent z nich podobné sešlosti mají bezproblémový průběh. Jistě se není co divit. Pokud i vy dostanete pozvánku na nějakou takovou událost, radši s sebou vezměte někoho zodpovědného, který ví, kde jsou hranice slušného chování.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat