Prostreno.cz

Ty nejlepší čaje, které určitě musíte mít

Z hlediska zdravotních výhod není čaj jako čaj. Zajímá vás, jaký typ toho bylinného je pro vás nejlepší? Tyhle druhy by měly patřit k základní výbavě každé domácnosti. Užitek z nich totiž má většina lidí!

Kromě vody je čaj nejoblíbenějším nápojem na světě. V závislosti na bylince, ze které je „stvořen“, se odvíjí jeho působení na zdraví. Zajímá vás, které druhy jsou nejen pro hydrataci naprosto skvělé? Tyhle vás „zavlaží“ a ještě poskytnou ochranné živiny!

Heřmánek

V rámci lidového lékařství je známé, že heřmánkový čaj se používá jako uklidňující nápoj a podpůrná berlička navozující spánek. Tento čaj se připravuje především ze sušených heřmánkových květů, má protizánětlivé vlastnosti a bylo prokázáno, že pomáhá snížit závažnost menstruačních křečí. A je toho víc. Uvedená voňavá květina také reguluje hladiny cukru v krvi a je ochráncem hustoty kostí.

Rooibos

Rooibos mají mnozí zafixován jako červený čaj, který je „vyroben“ z listů keře původem z jižní Afriky. Kromě toho, že je naplněn antioxidanty a protizánětlivými látkami, bývá spojován s ochranou zdraví kostí, funkčním zažíváním a prevencí obezity. Zároveň poskytuje malé množství minerálů, včetně železa, vápníku, draslíku, mědi, manganu, zinku a hořčíku.

Máta peprná

Zatímco čerstvá máta peprná je fantastická sama o sobě, namočí-li se do vody, může nabídnout podobné účinky. Mezi ty patří lepší výkon u sportovců, stejně jako kvalitnější funkce dýchání. Vědci se domnívají, že to lze připsat relaxaci bronchiálních svalů, zvýšené hladině kyslíku v mozku a snížení krevních sloučenin spojených s únavou. Tohle všechno máta zařídí! Zatočí s únavou, omezí úzkost, podpoří bdělost a zlepší paměť. Neříkejte, že se vám něco z toho nehodí!

Zázvor

Zázvor byl dlouho podáván jako lék na nevolnost, včetně té ranní. Jeho kořen patří za silného bojovníka proti zánětu, který snižuje bolest svalů po intenzivním cvičení a mírní potíže spojené s osteoartritidou. Zázvor také mírní bolest, podporuje imunitu a příznivě působí při léčbě rakoviny i srdečních onemocnění.

Ibišek

Tento čaj, který se připravuje z částí rostliny ibišku, chutná skoro jako brusinky. V každém případě je dalším bohatým zdrojem antioxidantů, jež zvyšuje „dobrou“ hladinu HDL cholesterolu a naopak snižuje ten špatný. Ibišek v neposlední řadě chrání játra, pomáhá při hubnutí a podílí se na obranyschopnosti organismu, neboť má antibakteriální účinky. Ať je léto nebo zima, měl by být i pod vaší střechou!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat