Prostreno.cz

Vynechání snídaně rozhodí tělesnou rovnováhu

Snídaně je základ dne. Nebo – kdo nesnídá, dělá pro své tělo něco dobrého. Tak, kde je tedy pravda?

Zdravá a vyvážená snídaně je pro mnoho lidí nejdůležitějším jídlem dne. A pokud je složená správně, nezajistí tělu jen dostatek vitaminů a výživných látek, ale dokáže dokonce navodit pocit štěstí. Ovšem existuje i druhý názor – spousta lidí raději nesnídá, protože chce zhubnout. Ale má to vůbec smysl? Nebo tím svému tělu můžeme i ublížit?

Zdravotní rizika

Pokud někdo vynechává snídani, má podle americké Heart Association vyšší krevní tlak a hladinu cholesterolu. Navíc žije s mnohem větším rizikem onemocnění srdeční chorobou. Především ti, co mají ještě genetické predispozice, by si raději měli každé ráno alespoň něco malého dopřát.

Tělesné zatížení

Vědci z univerzity v Hohenheimu testovali 17 zdravých dospělých osob, jak dalece ovlivní změnu spotřeby kalorií fakt, že vypustí nějaká jídla. A tak testovaní dostávali po dobu tří dnů stále stejnou stravu s ohledem na množství kalorií a složení. Jeden den dostali tři regulérní jídla, druhý den vynechali snídani a třetí den večeři, přičemž při vynechání jídla byly jeho kalorie rozděleny do zbývajících dvou pokrmů. Jak se ukázalo, tak pouze samotným vynecháním počtu jídel, při stejné tělesné aktivitě, se změnila i spotřeba kalorií. Osoby, které vynechaly snídani, spálily o 41 kilokalorií více, kdo nic nejedl večer, spálil dokonce 91 kilokalorií.

To zní lákavě. Ovšem výše zmíněným osobám byla také několikrát denně analyzována i jejich krev. Analýza krve ukázala, že po obědě bylo v krvi prokazatelně více zánětlivých markerů, pokud osoba ráno vynechala snídani. Tělo má tedy bez snídaně mnohem více práce s udržení zdravotní rovnováhy.

Změna látkové výměny

Kdo nesnídá, nutí tělo spalovat více tukových zásob. To by sice mohlo být skvělé, ale vědci i v tomto případě varují před euforií, protože tento fenomén může být i ukazatelem pouze podmínečně flexibilní látkové výměny. Nicméně žádoucí je nepodmínečná látková výměna, protože jen ta může chránit před zánětlivými onemocněními a udržuje v rovnováze hladinu glukózy. A to je zásadní pro snížení pravděpodobnosti nadváhy a onemocnění diabetem typu 2.

Vysoké riziko mlsání

Jakkoli dobře mohou některé body znít – především pokud jde o spotřebovávání kalorií – je také velké nebezpečí, že se vynechaná snídaně nakonec vymstí. Protože pokud nesnídáte, spíše hrozí riziko, že v průběhu dne budete také častěji mlsat, a tím se příjem vašich kalorií enormně zvýší. Pokud se tedy chcete zbavit několika kilogramů, radí vědci raději vypouštět večeře. Ráno a dopoledne funguje spalování totiž mnohem lépe než večer, takže ráno přijaté kalorie tělo spálí mnohem snadněji, než by mohlo večer.    





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat