Prostreno.cz

Pro lepší spánek si ustelte na bylinkách

Vás i členy rodiny mohou přenášet do říše snů, navíc krásně voní. Vložte sušené bylinky do malých látkových sáčků a vložte je do povlaku. Rázem svůj polštář proměníte v bylinkového lékaře! Které náplně mu budou slušet?

Není žádným tajemstvím, že vůně pomáhají člověku dobře spát, v závislosti na použitých bylinkách navozují živé sny i relaxaci. Které rostlinky v tomhle směru oceníte?

Levandule

Levandule je známá svými zklidňujícími vlastnostmi a účinky vůči dospělým i dětem. Pokud se zdá, že ztrácí svou vůni, mírně ji podrťte v ruce, opět uvolní svoje aroma. Levandulový polštář také můžete osvěžit pár kapkami levandule v esenciální podobě. Provoníte ložnici, zacílíte na nespavost a nervozitu, a navíc vytvoříte dezinfekční a antiseptický efekt.

Chmel

Chmel mají mnozí lidé spojený hlavně s pivem. Bylinkáři však vědí, že se tahle rostlinka již dlouho používá k podpoře zdravého spánku, neboť uklidňuje nervy, kupříkladu před nějakou velkou či stresovou záležitostí. Šištice chmelu, kterému se lidově říká zelené zlato nebo zeleňák, jsou k mání v bylinkářství. Z chmele je skvělý i čaj na dobré spaní. Dvě vrchovaté lžičky bylinky zalijete 1/4 l vroucí vody, necháte 15 minut vylouhovat, scedíte a podle potřeby dosladíte medem.

Heřmánek

Ve volné přírodě je ho čím dál méně, což je velká škoda. Heřmánek, tedy přirozeně voňavá bylinka s drobnými bílými květy, báječně uvolňuje, zbavuje stresu, působí proti smutku, pomáhá překonat nepříjemné stavy, povzbuzuje ducha a navozuje pocit štěstí. Heřmánek si dejte pod polštář, vsuňte přímo do něj, nebo ho vložte do vyjímatelného pouzdra plyšáků, oblíbených mazlíčků svých dětí.

A jak je to se živými sny?

Chcete-li se přenést na vzdálená místa, potkat zajímavé lidi a vůbec v noci zažít něco neobvyklého, vsaďte na rostlinky vyvolávající živé sny. Mezi bylinky, které působí na nevědomí, a dřív se používaly i k přivolání snů věšteckých, patří pelyněk a rozmarýn. Oba dary přírody se přitom dají zkombinovat – ve stejném poměru. Ostatně, i chmelu to ve směsi sluší s voňavým heřmánkem a jakákoli kombinace výše uvedených bylinek váš spánek prohloubí nebo obzvláštní.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat