Prostreno.cz

Vysoká hladina cholesterolu jde ruku v ruce se stresem

Už si ani nepamatujete, kdy naposledy jste byli v psychickém klidu? To není dobrá zpráva, především pro vaše srdce a celkové zdraví. Čím více se totiž rozčilujete, tím vyšší hladinu cholesterolu pravděpodobně máte!

Co si představíte pod pojmem cholesterol? Hádáme, že nic dobrého. A kdo by se tomu divil, protože se o něm nemluví zrovna v příjemných superlativech. Jenže pozor, tato látka pomáhá tělu zpracovávat tuky. Klíčová je i pro produkci hormonů a vitaminu D. Nachází se v buněčných membránách, nervovém systému, játrech, ledvinách i mozku. Takže ne, zase až takový nepřítel to není. Tedy pokud jeho hladina nepřesahuje optimální množství. Jenže s tím je dnes trochu problém, to je pravda. Podle aktuálních lékařských statistik má zvýšenou hladinu cholesterolu přibližně každý pátý Čech. Otázkou je proč.

Jen geny za to nemohou

Je-li cholesterolu v organismu více, než je zdravé, usazuje se v tepnách, čímž podstatně zhoršuje jejich průchodnost. Stejně jako v ucpaném potrubí neteče voda, zanesené tepny brání průtoku krve do srdce i mozku, což může skončit infarktem a mrtvicí. Co všechno má na nadbytek cholesterolu vliv? Lékaři zmiňují především rodinnou anamnézu, diabetes, kouření a nadváhu. Ovšem ukázalo se, že i chronický stres patří mezi hlavní příčiny. Jak je to možné?

Vypjaté nervy přinášejí následky

Podle Americké kardiologické asociace (American Heart Association) dochází k tomu, že pokud je člověk dlouho pod tlakem, má zákonitě i vysoký cholesterol. Právě permanentní nervozita zasahuje do činnosti štítné žlázy, což je samozřejmě špatně. Čím více stresového hormonu kortizolu se vlivem psychické zátěže tvoří, tím více se produkuje i cholesterolu. Duševní vypětí je navíc spojováno s arteriální hypertenzí, nezdravými stravovacími návyky i konzumací potravin, které nemají nouzi o tuky, sůl a sacharidy. Dobrá rada tedy zní? Hoďte se do klidu, co to jen jde! A pozor na jídelníček, je to pro vaše dobro…

Zdroje: healthline.com, everydayhealth.com, healthmag.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat