Prostreno.cz

Kokosová mouka sluší nejen pečení

Mouka z kokosu? Ta je skvělým zprostředkovatelem lahodné chuti, vlákniny i bílkovin. Jak moc bude slušet připravovaným jídlům i vašemu zdraví?

Z kokosových palem pochází spousta úžasných věcí vonících po exotických krajích. Možná doma máte kokosový olej, vodu, cukr, sirup i likér. Co ale taková mouka? I ta by se vám mohla náramně hodit! Ptáte se, proč? Pokračujte ve čtení.

Dezerty a omáčky s tropickým nádechem

Ještě jste o této ingredienci nikdy neslyšeli? Pojďme se jí podívat na zoubek, mezi příznivci kulinářství je stále oblíbenější. Získává se z dužiny kokosových ořechů, která se po sušení a lisování rozemele na jemný prášek. Přestože není nijak slazená, chlubí se mírně nasládlou chutí, jež pokrmům dodává zajímavý podtón. Při přípravě dezertů se s ní dá nahradit „klasická“ mouka, ovšem je tu jedna podmínka. Protože absorbuje hodně tekutin, do těsta se přidává vajíčko navíc, aby se zabránilo nežádoucí drolivosti. Nejen při pečení se s touto přísadou ale dá čarovat, neboť se s ní běžně zahušťují i omáčky a polévky. Na seznam pozitiv si však připište i tohle…

Vítejte v bezlepkové zóně!

Kokosová mouka je přirozeně bezlepková, tudíž vhodná i pro jedince s celiakií. Ovšem i lidé, kteří chtějí jen množství jinak zvaného glutenu ve stravě o něco snížit, si ji zamilují! Na stranu druhou zprostředkovává spoustu vlákniny, která je důležitá pro detoxikaci, optimální trávení i prevenci zácpy a rakoviny tlustého střeva. Sluší se zmínit, že vláknina se dává do spojitosti také s omezenou pravděpodobností srdečních chorob.

Zdroj bílkovin, který na vás šetřit nebude

Výživoví poradci často a rádi zmiňují, že ¼ šálku této cizokrajné suroviny obsahuje celé čtyři gramy kvalitních bílkovin. K čemu je to dobré? Na tuto otázku existuje jednoduchá odpověď. Proteiny regulují průběh tělesných procesů, slouží jako zásobárny energie a podílí se na budování svalů. Rovněž vytvářejí protilátky chránící před nemocemi a obnovují buňky. Necháte si tyto benefity líbit?

Zdroje: healthybuilderz.com, healthline.com





Celkem 3 komentářů

jana kratochvílová
29.01.2022
jana kratochvílová
28.01.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat