Prostreno.cz

Vliv nadváhy na kvalitu spánku

Obezita má nejen negativní dopad na naše kardiovaskulární zdraví, ale také na noční odpočinek. Díky jejím důsledkům jako je spánková apnoe, reflux a bolest zad je potom klidný spánek téměř vyloučený.

Spánek je základem našeho každodenního života (1). Jen pokud si v noci dostatečně odpočinete, budete připraveni na výzvy nadcházejícího dne. Bohužel, náš spánek je také náchylný k sebemenším poruchám – od neklidných myšlenek až po špatné jídlo ve večerních hodinách. Co ale mnozí jako důvod neklidného spánku neberou v úvahu je, že i nadváha narušuje klidnou noc (2).

Když vás váha udržuje vzhůru

Lidé s nadváhou spí v průměru méně než jejich štíhlejší lidské bytosti. To není způsobeno již známými zdravotními problémy kardiovaskulárního systému, ale faktory, které přímo spojují obezitu a kvalitu spánku. Tři nejdůležitější jsou spánková apnoe, reflux a (chronická) bolest zad (2).

Spánková apnoe

U lidí s nadváhou se tuk často hromadí v krku, což způsobuje zúžení dýchacích cest a vzduch – zejména vleže – tudy pak proudí hůře. Spánková apnoe způsobuje periodickou zástavu dýchání (apnoe) v noci, která může trvat několik sekund. Pacienti často nevědí, že onemocněním trpí, ale během dne se potýkají s typickými příznaky – včetně extrémní únavy, bolesti hlavy po probuzení, potíží se soustředěním a depresivních nálad (2).

Reflux

Při takzvaném gastroezofageálním refluxu dochází k refluxu obsahu žaludku do jícnu. Výsledkem je, že většina postižených trpí pálením žáhy nebo celkovou bolestí v hrudi nebo v oblasti horní části břicha. Reflux však není onemocnění, které postihuje pouze lidi s nadváhou. Nicméně jeho vznik zvyšují některé špatné návyky. Když večer konzumujeme velmi pikantní, kyselé nebo sladké, velmi horké nebo studené potraviny, stejně jako potraviny s vysokým obsahem tuku, zejména silně zahřáté tuky a přidají k tomu ještě cigarety a alkohol, klidnému spánku rozhodně nepřispívají. Reflux, který se vyskytuje převážně v noci, vás pak bude budit a nedovolí usnout (3).

Bolest zad

Lidé s nadváhou nesou svoji velkou váhu jako kříž na zádech. A právě tato bolestivá záda vás udržují vzhůru. Pokud vás bolí záda – nebo tělo obecně – bude pro vás těžší usnout. Jen počáteční převalování při hledání pohodlné polohy vás stojí každou noc 42 minut spánku (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6489488/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2879818/





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat