Prostreno.cz

Nesporné výhody konzumace zázvoru

Zázvor je prastarý lék, který je pro své léčivé účinky chválen již od starověku. Je běžnou součástí lidové medicíny po celém světě a jeho obliba roste díky jeho kulinářským a zdravotním účinkům.

Studie naznačují, že zázvor je účinná superpotravina s mnoha potenciálními zdravotními účinky. Zde je několik důvodů, proč byste měli zázvor zařadit do svého jídelníčku. (1)

Benefity zázvoru

Zázvor zlepšuje trávení. Pomáhá štěpit bílkoviny, sacharidy a tuky, což umožňuje lepší vstřebávání živin z přijímané potravy. Je dobře známý pro svou schopnost zklidňovat žaludeční nevolnost a schopnost snižovat nadýmání. Kromě toho zázvor napomáhá tvorbě žluči, která pomáhá štěpit tuky v potravě. (2)

Působí také protizánětlivě. Je bohatý na antioxidanty, které mohou pomoci snížit zánět v těle. Je účinný při léčbě zánětlivých stavů, jako je artritida, gastritida a svalové napětí. (3)

Zázvor pomáhá při nevolnosti, včetně nevolnosti z pohybu, ranní nevolnosti, pooperační nevolnosti a nevolnosti související s chemoterapií. Studie naznačují, že zázvor může být při léčbě nevolnosti účinnější než jiné běžné způsoby léčby, jako jsou léky. (4)

Dalším benefitem je regulace hladiny cukru v krvi. Zázvor je spojován s pozitivními účinky na hladinu cukru v krvi. Přidání zázvoru do stravy nebo jeho užívání jako doplňku stravy vám může pomoci regulovat hladinu cukru v krvi, což je zvláště prospěšné pro osoby s cukrovkou 2. typu. (5)

Může pomoci snížit bolest: Zázvor má přirozené protibolestivé vlastnosti, které mohou pomoci zmírnit některé druhy bolesti, jako jsou menstruační křeče, bolesti kloubů, svalů a hlavy. (6)

Všestranná přísada v praxi

Zázvor je neuvěřitelně všestranná přísada a používá se k přípravě čaje, k ochucení a okořenění jídla a je k dispozici v mnoha formách, včetně čerstvého, sušeného, mletého nebo jako doplněk stravy. Lze jej přidávat do salátů, koktejlů a polévek nebo jednoduše nastrouhat do oblíbeného pokrmu. Přidání tohoto speciálního koření do vašeho jídelníčku je jednoduchý způsob, jak posílit své zdraví a využít výhod této silné superpotraviny. (7)

Nejen, že je neuvěřitelně chutný a všestranný, ale je také velmi zdravý. Nebojte se tedy být se zázvorem kreativní a vychutnejte si všechny lahodné recepty, které může přinést do vaší kuchyně. (8)

Zázvor jako součást receptů

Pokud jste někdy vařili s bylinkami nebo kořením, je pravděpodobné, že jste použili zázvor. Existuje celá řada způsobů, jak využít zázvor. Lze jej nastrouhat a přidat do smažených hranolků nebo kari, zamíchat do smoothies a šťáv nebo použít do polévek, dušených pokrmů a marinád. Zázvor lze také začlenit do sladkých receptů, jako jsou dorty, sušenky, koláče a další dezerty. U slaného jídla neuděláte chybu s klasickou smaženicí. (9)

Zdroje: (1,3,4)) https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger/, (2,5,6,7,8) Názor autora, (9) www.masterclass.com/articles/what-is-ginger-learn-all-about-ginger-and-ginger-cooking-tips/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat