Prostreno.cz

Chuť kávy ovlivňuje i šálek, ze kterého ji pijete

Bílý, zelený nebo snad roztomile růžový? Co barva hrnku, to jiná chuť kávy, respektive to, jak ji vnímáte. V jakém šálku bude kyselejší nebo mnohem intenzivnější? A do čeho ji nalít, když toužíte po sladším nádechu?

Šálek kávy patří k životním potěšením, které si zkrátka nechceme odepřít. Jeho pití je něco jako rituál, a to hlavně po ránu, kdy potřebujeme povzbudit a psychicky se připravit na celý den. O zdravotních benefitech voňavého obsahu nepřemýšlíme, ale samozřejmě to neznamená, že tu žádné nejsou.

Tajemství dlouhověkosti odhaleno

V souvislosti s tímto nápojem si jako první obvykle vybavíme kofein. Trochu mu tím škodíme, neboť obsahuje i cenné antioxidanty a celou řadu dalších účinných látek, které mohou snížit vnitřní zánět a poskytnout ochranu před chronickými nemocemi. Podle odborníků je u konzumentů černého zlata méně pravděpodobné, že se u nich rozvine srdeční selhání, rakovina tlustého střeva i Parkinsonova a Alzheimerova choroba (1). Mimochodem – všimli jste si toho, že se chuť tohoto aromatického nakopávače může měnit jako chameleon?

Barva jako zesilovač intenzity?

Podle studie (2) z roku 2014 má káva intenzivnější podtón, když se podává v bílém hrnečku. Její autoři spekulují, že je to pravděpodobně způsobeno výrazným barevným kontrastem, jenž ovlivňuje lidské multismyslové vnímání. Článek publikovaný v zahraničním internetovém časopise Food & Wine (3) zase poukazuje na to, že kafe lépe chutná i tehdy, když se pije z šálku zeleného, protože to jemně podtrhne jeho hlavní atribut, jímž je kyselost. Chcete-li, aby bylo sladší – i bez přidaných sladidel, sáhněte po hrnku růžovém (4). „Chuť je něco velmi zvláštního. Cokoli, čeho se dotýkáte, vidíte, cítíte a slyšíte, má velký vliv na to, jak ji vnímáte. Mozek je v okamžiku konzumace zahlcen vším, co je okolo vás,“ shodují se experti (5). No vida, káva může mít mnoho tváří!

Zdroje: (1) www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/9-reasons-why-the-right-amount-of-coffee-is-good-for-you, (2) www.flavourjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/2044-7248-3-10, (3) www.foodandwine.com/how-to-taste-better-7570617, (4) www.noccoffeeco.com/en/blog/how-your-coffee-mug-affects-the-taste-of-your-coffee/, (5) www.nypost.com/2024/02/22/lifestyle/your-mug-could-impact-the-flavor-of-your-coffee-experts-claim-heres-why/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat