Prostreno.cz

Blíží se období sběru svatého grálu z říše bylinek

Bylinkáři už se nemohou dočkat! Jaro je tady! Chystejte košíčky na vitaminy nabité bylinky, které tělo rozhodně přivítá. Nepřehlédněte ty opravdu vzácné!  

Ostružiník, kerblík a česnáček jsou ukázkové byliny s množstvím léčivých výhod pro lidské zdraví. Přestože tyto tři rostliny mají jedinečné prospěšné vlastnosti, všechny mají něco společného: jsou to silné přírodní léky, které lidské tělo potřebuje pro správné fungování.

Ostružiník

Ostružiník je bobule, která je bohatá na vitamíny, především na vitamín C a K. Kromě toho obsahuje vlákninu, mangan, měď a přenosné železo, nezbytné pro správné fungování organismu. Je známý pro svou vysokou koncentraci antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům, zpomalují stárnutí a předchází některým chronickým onemocněním, včetně rakoviny. Neváhejte tedy vložit si listy ostružiníku do úst a jen tak je žvýkat.

Z ostružiníku si pochopitelně můžete připravit i lahodný čaj. Vyniká totiž i adstringentním působením, takže se používá k léčbě vředů v ústech, při zánětu dásní a bolesti v krku. Listy louhujte v horké vodě po dobu 5 minut. Sušené se pak dají skladovat ve vzduchotěsné nádobě – mimo přímé světlo.

Kerblík lesní

Kerblík, často nazývaný také petržel, je bylina s výraznou chutí, která se často používá jako koření v kuchyni. Tato bylina je bohatá na vitamíny A, C a K, stejně jako na železo a vlákninu. Užívání kerblíku může pomoci zlepšit imunitní systém, podporovat zdraví kostí a zvyšovat absorpci železa. Tato rostlina je také známá pro své močopudné a detoxikační vlastnosti. Používá se čerstvá nať nebo sušené semeno. Jedná se o vynikající všestrannou bylinku a zároveň koření s hořkou chutí a mrkvovou vůní, která nadělá parádu v polévkách, pomazánkách a salátech.

Kromě toho, že nahrazuje petržel, hodí se pro jarní očistné kúry a působí močopudně. A pozor, zároveň vyhlazuje pleť. Hrst sušených listů kerblíku dejte do litru horké vody, přidejte několik listů divoké máty dlouholisté, promíchejte, nechte 20 minut louhovat a přeceďte. Pleť tímto nálevem potírejte a nechte ho zaschnout, již neoplachujte.

Česnáček lékařský

Od dubna je k mání i bratranec česneku medvědího, tedy česnáček lékařský (Alliaria petiolata). Je to rostlina s vynikajícími léčivými vlastnostmi, které ji činí skvělým doplňkem pro každou kuchyni. Tato rostlina obsahuje organosírné sloučeniny, díky kterým má antioxidační, protizánětlivé a antibakteriální účinky, které mohou pomoci při prevenci a léčení řady nemocí. Česnáček také podporuje kardiovaskulární zdraví, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a podporuje imunitní systém. Pro pozdější uchování je vhodné připravit si z česnáčku tinkturu, která se vám díky obsahu alkoholu přes zimu rozhodně nezkazí.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Ostružiník, www.cs.wikipedia.org/wiki/Kerblík_lesní, www.cs.wikipedia.org/wiki/Česnáček_lékařský





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat