Zázrak jménem hořčík

Dostatečný příjem minerálů je pro lidský organismus, respektive pro jeho zdravé fungování, nezbytný. Jedním z nejdůležitějších prvků, které se podílí na celé řadě pochodů v našem těle, je hořčík. Ten dokonce hraje roli v prevenci některých závažných onemocnění!

Přestože je hořčík (neboli magnezium) pro lidský život tak důležitý, spousta z nás jej nemá dostatek. Doporučená denní dávka se pohybuje okolo 300 miligramů na den pro muže a 270 miligramů pro ženy. Ačkoli nejlepší je přijímat tento minerál (tak jako ostatně všechny) ze stravy, mnozí z nás si musejí vypomáhat doplňky stravy.

Podle vědců ovlivňuje magnezium až 300 nejrůznějších pochodů v našem organismu. A jak ukazují mnohé studie, dokáže nás chránit i před velmi vážnými nemocemi. Jakými?

Kardiovaskulární choroby

Nemoci srdce a cév (infarkt, mozková mrtvice apod.) patří k nejsmrtelnějším – dodnes na ně umírá spousta lidí (a mnozí zbytečně, těmto nemocem se dá do velké míry předejít zdravým životním stylem). Nedostatek hořčíku může vést k srdeční arytmii, naopak jeho zdravá hladina podporuje správnou činnost srdce. Jedna z posledních studií pak spojila tento minerál (tedy jeho dostatek) s prevencí mozkové mrtvice. Kromě toho hořčík ovlivňuje krevní tlak a zdraví cév či srdečního svalu.

Cukrovka 2. typu

Také cukrovka (neboli diabetes) 2. typu patří mezi civilizační choroby, tedy ty, za jejichž vznikem do značné míry stojí náš životní styl. Hořčík nám v její prevenci může podle vědců významně pomoci (i když upřímně řečeno, sám to nezvládne). V jedné studii bylo prokázáno, že lidé, kteří konzumovali doporučené či mírně vyšší denní dávky hořčíku, měli až o 26 procent nižší riziko, že cukrovkou onemocní (v porovnání s lidmi, kteří měli magnezia nedostatek).

Deprese

Hořčík hraje důležitou roli ve zdraví našeho mozku a jeho funkcí. Není proto divu, že vědci jeho nedostatek spojují s depresemi. Lidé s nedostatečným příjmem tohoto minerálu mají až o 22 procent vyšší riziko depresí. Mimochodem, také bylo prokázáno, že magnezium ovlivňuje naši náladu, a tak jeho dostatečný příjem může pomoci k úsměvu a duševní pohodě!

Migrény

Někteří výzkumníci se domnívají, že za vznikem migrén může (mimo jiné) stát právě nedostatek hořčíku. Bylo rovněž prokázáno, že magnezium pomáhá migrénám předcházet a napomáhá odeznění těchto velmi nepříjemných (a často nebezpečných) stavů. V tom podle studií může konkurovat dokonce i některým lékům. Pokud tedy migrénami trpíte, zkuste se na dostatečný přísun hořčíku zaměřit!

Premenstruační syndrom

U žen, které menstruují, je tento syndrom „starým známým“. Nepříjemná směsice příznaků (od zažívacích obtíží přes bolesti hlavy až po změny nálad) jim život ztrpčuje s železnou pravidelností. Někteří odborníci doporučují (kromě úpravy jídelníčku) také zvýšený příjem magnezia. Pomůže především s náladami, ale také při zadržování vody v těle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat