Prostreno.cz

Funky chuť pečeného zázvoru vás dostane

Zázvor patří mezi nejzdravější (a nejchutnější) koření na planetě. Je superpotravinou a všelékem, který se uplatní zejména při nachlazení a zažívacích potížích. Jeho ostrá a osvěžující chuť doplňuje smoothies, stejně jako některé omáčky, zálivky a dipy. Už jste ho někdy pekli? Vrhněte se do toho po hlavě, nevšední zážitek zaručen!

Zázvor má velmi dlouhou historii používání v tradiční i alternativní medicíně. Primárně redukuje nevolnost a bojuje proti chřipce. Používá se čerstvý, sušený, v prášku nebo jako olej a džus a někdy se přidává i do zpracovaných potravin a voňavé kosmetiky. Ovšem nejen to.

Minimum námahy, maximální výsledek

Bývá běžnou součástí mnoha receptů, jeho unikátní vůně a chuť přitom pochází z jeho přírodních olejů, z nichž nejdůležitější je gingerol. Ten představuje hlavní bioaktivní složkou zázvoru a je zodpovědný za většinu jeho léčivých vlastností. (Má silné protizánětlivé a antioxidační účinky.) No dobře, tohle se ví, ale jak je to s konkrétním kuchyňským zpracováním zázvoru? Jestli znáte jen přípravu zázvorového čaje, je ten správný čas pustit se do něčeho odvážnějšího a přitom tak jednoduchého! Zázvor upečte podle vzoru těch nejlepších šéfkuchařů světa!

Tmavých míst se nelekejte!

Nic neloupejte a ani nekrájejte. Vezměte zázvor, jednoduše ho dejte do trouby na pečicí papír a nechte péct (grilovat) při teplotě 180 stupňů asi tak 45 minut. V průběhu tepelné úpravy jej jednou či dvakrát otočte. Zázvor bude postupně hnědnout. Sice ne moc výrazně, ale změna barvy je znatelná.

Některá místa dokonce trochu zčernají (působí jako spálená), což je v pořádku, zázvoru to dodává „vyuzenou“ a trochu bláznivou „funky“ chuť. Ovšem pozor, měli byste vědět, že zázvor nikdy nezměkne. Po dokončení pečení by však nůž měl být schopen relativně snadno zajet do jeho středu.

Co s výsledkem?

Takto pečený zázvor se hodí pro pyré, omáčky, polévky, zálivky i osvěžující sendviče s nádechem Vietnamu. Někdo jej přidává i do koktejlů. Proto se sluší uvést, že k takto připravenému zázvoru v tomto případě jednoznačně patří citron. Umíchejte svůj oblíbený drink, zázvor nakrájejte na plátky a společně s citronem ho vhoďte do vysoké sklenice. Jedná se o fantastickou kombinaci, která potěší v teplých i chladných dnech!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat