Prostreno.cz

Tajná zbraň na přípravu naprosto perfektního steaku

20.02.2024 | Tipy a triky

Ani nejdražší maso nepomůže, pokud to vázne v přípravě. Aby požitek ze steaku nezkazil pocit, že žvýkáte podrážku, měli byste dodržet následující trik. S ním dokážete maso připravit tak, že se bude krájet tak lehce jako máslo.

Mnoho lidí se v rámci přípravy hovězího masa soustředí na různé techniky jako klepání, předvaření nebo marinování, aby zajistily měkkost a šťavnatost konečného produktu. Avšak, tento článek nabízí jednoduchý trik, který může výrazně zjednodušit tento proces - použití jedlé sody před pečením nebo smažením.

Jak na měkké maso

Před pečením nebo smažením jednoduše použijte jedlou sodu. Ta působí na hovězí maso podobně jako palička na maso. 

Jedlá soda zvyšuje hodnotu pH na povrchu masa a rozkládá jeho bílkoviny, čímž zajišťuje jeho měkčí texturu. Podobný efekt má i prášek do pečiva, který vytváří na masu ochranný film, který zabrání ztrátě vody při tepelné úpravě a vysušení masa. Autor doporučuje použití jedné čajové lžičky sody a 100 ml vody na každých 250 gramů masa v případě menších kousků. Tato směs by měla nechat maso odpočívat asi 15 minut před smáčením pod tekoucí vodou. U větších kusů masa je doporučeno nechat maso s potřenou sodou odpočívat v lednici po dobu tří až čtyř hodin, než se opět omyje pod tekoucí vodou a libovolně připraví.

Jak postupovat

Pokud budete dělat hovězí maso na menší kousky, vložte je do misky se směsí sody a vody. Smíchejte na každých 250 gramů masa jednu čajovou lžičku sody a 100 ml vody. Maso následně nechte ve směsi odpočívat asi 15 minut. Pak ho opláchněte pod tekoucí vodou. Dále můžete už maso zpracovat podle chuti nebo receptu.

Větší kousky masa byste měli nejdříve sodou potřít a takto nechat asi tři až čtyři hodiny odpočívat v lednici. Potom opět smyjte sodu pod tekoucí vodou a maso libovolně připravte.

Není tedy nutné se zaměřovat na složitější techniky přípravy, pokud se snažíte dosáhnout měkkého a šťavnatého hovězího masa. S několika jednoduchými kroky využívajícími jedlé sody můžete ušetřit čas a stále dosáhnout vynikajících výsledků.

Zdroj: názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat