Prostreno.cz

Efektivní pitný režim. Víte, jak na něj

Dodržujete pitný režim, a přesto to není ono? Možná nepijete v tu správnou dobu. Říká se, že se nemá pít během jídla, před spaním a během noci. Neděláte zrovna tyhle chyby? Máme pro vás několik tipů, jak využít sklenici vody co nejefektivněji.

Sestavení dietního jídelníčku není nic neznámého, ale co takhle sestavení pitného režimu?

I pitný režim má svá pravidla, denně byste měli vypít okolo dvou litrů vody. Samozřejmě, výjimky jsou horké dny, zvýšená tělesná aktivita či nemoc, to byste si měli dopřát ještě 0,5–1 litr vody navíc.

Když zazvoní budík

Dopřejte si dvě sklenice vody hned po probuzení, nastartujete tím vnitřní orgány. Další výhodou je, že nespořádáte tak velkou snídani, protože žaludek, bude již z části zaplněn.

Tip: Ráno si můžete přidat do čisté vody přírodní vlákninu, nejlépe psyllium, které nastartuje vaše střeva a zbavuje pocitu nafouklého bříška.

Než přinesou oběd

Půl hodiny před hlavním jídlem nezapomeňte na sklenku vody, pojistíte si, že nespořádáte knedlo-vepřo-zelo se šesti. Sníte toho mnohem méně a také vám sklenka vody pomůže s trávením.

Než skočíte do vany

Pokud se chystáte na koupel nebo jen do sprchy, také si dejte sklenku vody. Nebudete tomu věřit, ale tento jednoduchý trik pomáhá snižovat krevní tlak.

Než se odeberete do říše snů

Před spaní byste se neměli vodou či jinými nápoji přímo nalévat, to samé platí o večerním přejídání. Obojí zbytečně zatěžujete orgány, které si potřebují přes noc také odpočinout. Přiměřená je jedna sklenka vody, která vás pomůže ochránit před mrtvicí či infarktem.

Pokud se v noci vzbudíte, nepodléhejte pocitu žízně. Ten může mít hned dvě příčiny. První je nedostatečný pitný režim během dne, takže má tělo pocit, že to musí dohnat. Druhou příčinou bývá jen suchost v ústech, na to vám stačí si vypláchnout ústa vodou, případně malý doušek.

Musím pít jen vodu?

Na tohle je jednoduchá odpověď: samozřejmě nemusíte. Ale čistá voda, je pro naše tělo nejdůležitější a nejpřirozenější. Do pitného režimu můžete také zařadit kvalitní čaje, šálek slabší kávy nebo ovocné či zeleninové šťávy. Pokud chcete zhubnout, nezapomeňte, že i tyto šťávy obsahují cukr a neměli byste je pít celý den. Největší pozor si dejte na limonády, ty si dopřejte opravdu jen výjimečně, není to nic zdravého pro naše tělo. Čtěte více: "Nápoje, ze kterých hrozí následky. Na co si dát pozor?"






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat