Prostreno.cz

Příznaky příjmu velkého množství soli

Zase vás bolí hlava a ke všemu jste zapomněli na důležitou schůzku? Můžete si říkat, že máte jen „den blbec“. Podle lékařů to ale spíše ukazuje na nadměrnou spotřebu soli. Nemají náhodou pravdu?

Sůl je nad zlato, jak se praví v jedné známé pohádce. Přesto by se ale její denní spotřeba měla pohybovat okolo pouhých pěti gramů – vejdete se? Rozmáhajícím se nešvarem dnešní doby je totiž výrazné překračování doporučené dávky, což vede ke zdravotním potížím zahrnujícím srdeční choroby a mozkové mrtvice. Jakými signály se vám tělo snaží naznačit, že to se solí tak trochu přeháníte?

Častá žízeň, o kterou byste se mohli opřít

Pokud konzumujete přespříliš jmenovaného ochucovadla, váš organismus začne pociťovat neodbytnou touhu po tekutinách. Je to proto, že chlorid sodný zvyšuje koncentraci sodíku v krvi. Mozek si takovou změnu rychle vyhodnotí jako nebezpečnou ztrátu vody v celém systému, takže „zařídí“, aby se dostavil pocit žízně. Co dalšího lze brát jako varování?

Problém zvaný otok

Nadbytek soli ve stravě se projevuje také otoky různých částí těla. Mezi takřka učebnicové příznaky se ovšem počítá i tvorba či zhoršení celulitidy, stejně jako abnormální potivost. Je to přesně váš případ? Pak byste s obsahem slánky měli asi začít šetřit.

Časté migrény nejsou výjimkou

Migréna je chronické onemocnění, které ztrpčuje existenci přibližně jednomu milionu našinců. Tedy alespoň takhle to uvádí lékařské statistiky s tím, že postihuje třikrát častěji ženy než muže. A že za tuhle svízel mohou jen genetické dispozice, meteorologické vlivy nebo rozbouřené hormony? Omyl. Poznatky studie amerických vědců z Johns Hopkins University sdělují, že lidé, kteří hodně solí, bývají k palčivým bolestem hlavy mnohem náchylnější.

Zapomnětlivost? Nic neobvyklého

Máte poslední dobou potíže s uchováváním informací? Viníkem může být nějaký zdravotní problém. Anebo taky ne. Velká spotřeba sodíku se totiž negativně odráží i na kognitivních funcích, což může přivodit zhoršenou koncentraci i výpadky paměti. O důvod víc, proč si dát pozor na skladbu jídelníčku…





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat