Prostreno.cz

Živiny stabilizující hormonální nerovnováhu

Únava, stres, nepravidelný menstruační cyklus, bolestivá menstruace, váhové výkyvy či třeba mastná a aknózní pleť. Tohle všechno bývá důsledkem hormonální nerovnováhy. Jak hormony srovnat? Postačí čtyři klíčové živiny!

K hormonální nerovnováze dochází, když hormony v krevním řečišti stoupnou nad nebo pod normální hladinu. (Hormony jsou chemikálie produkované žlázami v endokrinním systému, které říkají vašim buňkám, tkáním a orgánům, co mají dělat.) Jedním z nejjednodušších způsobů, jak je zvládnout a udržet regulované, je výběr stravy. Na tyhle čtyři klíčové živiny nezapomínejte!

Folát

Kyselina listová se označuje též jako vitamin B9, folát či folacin. Na seznamu živin spojených s hormony je jedním z nejfrekventovanějších termínů. Folát je základní živinou pro muže i ženy a bývá přítomen v široké škále potravin, jako je listová zelenina (tj. špenát, růžičková kapusta, hořčice a salát), ale najít se dá i v obilovinách (rýže a špagety), vejcích, rybách a ovoci (pomeranče, papája, banán a meloun).

Lykopen

Lykopen je žlutý, oranžový nebo červený pigment rozpustný v tucích, který se nachází v ovoci a zelenině stejné barvy (například rajčata, meloun, guava, grapefruit a mango). Lykopen nabízí řadu zdravotních výhod. Upravuje hladiny hormonů, a studie z roku 2015 dokonce zjistila, že jak konzumace lykopenu, tak vyšší cirkulující hladiny lykopenu mohou pomoci snížit riziko rakoviny prostaty a vaječníků (1).

Selen

Stopový prvek selen bývá nezbytný pro optimalizaci zdravé funkce štítné žlázy, syntézu DNA a reprodukci. Mezi potravinové zdroje selenu patří para ořechy, různé ryby (včetně krevet, halibuta, sardinek a tuňáka), maso, drůbež, vejce, chléb a zrna jako rýže.

Mangan

Lidské tělo mangan nemůže produkovat přirozeným způsobem, ale hraje klíčovou roli v řadě přírodních procesů – včetně metabolismu aminokyselin, cholesterolu, glukózy a sacharidů. Předpokládá se také, že ovlivňuje hladiny hormonů štítné žlázy a neurotransmiteru dopaminu, ačkoli důkazy naznačují, že tyto účinky jsou závislé na dávce a že je třeba provést další výzkum (2).

Potraviny obsahující různá množství manganu zahrnují některé mořské plody (škeble, krevety atd.), obiloviny, luštěniny, škroby (konkrétně bramborové slupky), ořechy, mléčné výrobky a další. Jakmile vaše tělo vykazuje známky, že potřebuje hormonálně srovnat, přijímejte nejen mangan, ale i zbývající vyjmenované položky.  

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5886492/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2067987, www.wikipedia.org, www.mindbodygreen.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat