Vztah ženám ubírá chuť na sex

09.01.2022 | Sex a vztahy

Ženy žijící v dlouhodobých vztazích zajímá sex čtyřikrát méně než jejich nezadané vrstevnice. U žen dochází k úpadku zájmu o sex s partnerem po prvním roce života. Bohužel u mužů k ničemu podobnému nedochází. Jejich zájem se mírní jen velmi pozvolna a je téměř neznatelný v řádu několika let.

Vyplývá to ze studie vědců ze Southampton University, kteří zpovídali jedenáct tisíc osob. Z analýzy jejich výpovědí vyplynulo, že u žen dochází k ochlazení zájmu o sex už po roce vztahu. Začnou se nudit a sex s partnerem v nich přestane vyvolávat touhu. U mužů to ale neplatí, ti po sexu touží stále stejně.

Odpor k sexu nejčastěji vyvolává nucení k němu. A to jak u žen, tak u mužů. Zabijáky touhy jsou také nedobré psychické a fyzické zdraví či pohlavní choroby. U žen krom toho poklesá libido po porodu a v prvních pěti letech života dítěte.

„Naše objevy dokazují, jak důležitý je vztahový kontext při chápání nízkého zájmu o sex u mužů a žen. U žen zvláště je pro prožívání sexuálního zájmu důležitá kvalita a délka vztahu a komunikace s jejich partnery. Léčit nedostatek zájmu o sex je třeba holisticky a vždy ve vztahu jako takovém s ohledem na jednotlivá pohlaví,“ tvrdí autorka profesorka Cynthia Graham ze Southampton University.

Žhavé noci i po letech

Některé páry mají ovšem velmi aktivní pohlavní život i dvacet či třicet let po svatbě. Když je člověk pozoruje, jsou jakoby do sebe zamilovaní a stále po sobě sexuálně touží. Jak je to možné? Tajemství tkví ve vlastnosti, kterou psychologie shrnuje do termínu „schopnost reagovat“.

Co to v praxi znamená? Že když se muž vrátí domů, nerozrazí dveře a nevrhne se ve spoďárech s vyvaleným pupkem před televizi, aniž zaregistruje, jestli je manželka doma. Žena zase nezačne bez pozdravu nadávat, že nebude ty špinavé kalhoty shrnuté na podlaze zvedat a že nehodlá sledovat fotbal.

Náš výzkum dokazuje, že partneři, kteří reagují jeden na druhého i mimo ložnici, jsou schopnosti uchovat si sexuální touhu i po mnoha letech. Schopnost reagovat na druhého, což je jistý druh intimity, je také důležitý ve vztahu, protože signalizuje, že se jeden upřímně zajímá o celkovou pohodu druhého, ale způsobem, který je upřímně otevřený a informovaný o tom, co druhého zajímá a co chce,“ vysvětluje profesorka sociální psychologie Gurit Birnbaum z Izraele.

Partneři, kteří chtějí spolu prožít celý život a mít stále fungující sexuální život, prostě nikdy nesmějí zlenivět a zvyknout si, že je někdo vedle nich. Stále k němu musejí přistupovat jako k někomu výjimečnému, kterého nikdy neznají dost dobře. Neustále mu musejí projevovat zájem o jeho pocity a názory, o jeho potřeby a touhy. A vzájemně na ně reagovat. Velmi silný vliv to má přitom na ženské libido.

Zdroj: https://www.bbc.com/news/health-41230891, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31926900/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat