Máte špatný den? Najezte se. Po jídle dostanete opravdu lepší náladu

Špatný den? Zákusek to spraví! Nebo snad tučný bůček? City a emoce se odjakživa krotí jídlem. Proč to tak je a jak se potrava mění ve štěstí? Zdroj životní radosti má hned několik jmen. Které je to vaše?

Jídlo je zdroj tělesné energie a hnací síla mnoha procesů, které jsou pro dobrou náladu rozhodující. A teď malá lekce bilogie. Pocity, když se to vezme vědecky, jsou chemické a elektrické procesy v těle. Pro jejich fungování potřebuje tělo přenašeče neuronů, hormony, enzymy, vitaminy, minerální látky a podobně.  

Tyto látky, nebo jejich předběžné substance, jež se v těle ještě přemění, je třeba z větší části přijmout potravou. Pokud tedy tělu poskytnete dostatek těchto látek, probíhá vše správně. Záříte na všechny strany a nemáte problém smát se i na nepříjemného kolegu, který se od rána tváří jako Frankenstein. Jenže běda, když se něco pokazí. Víte, proč ve stresu saháte po sladkém?

Sbohem, smutku

Cukrovinky a cukr obecně povzbuzují náladu, což prokázaly mnohé neurologické výzkumy. U mnoha lidí vzbuzuje sladké podvědomě vzpomínky na šťastné dětství. Systém „odměna za dobrou práci“ nebo jen tak pro radost pak i nadále v dospělých vyvolává pocit blaha a bezpečí. Štěstí ovšem přináší i stará dobrá čokoláda, která vyplavuje ty správné hormony. Ostatně, čím vyšší je podíl kakaa, tím je čokoládová vzpruha účinnější. Nejste na čokoládu, ale tuny tuku v podobě šlehaček, zákusků s hutnými krémy, nebo nepohrdnete třeba takovým bůčkem?

Je to žluté a mocné. Co je to?

Kdekdo ve stresovém období potřebuje k rozveselení tuk. Budiž, ale menší množství postačí, není třeba to přehánět. Taky záleží na druhu. Po vepřovém kolínku se vám nálada sice může spravit, ale zanedlouho se obvykle dostaví výčitky. Obecně však platí, že rostlinné tuky lisované za studena působí pozitivně na látkovou výměnu, což ovlivňuje i city.

Když je tedy jasné, že deprese, stres a únava s jídlem souvisí, je nutné uvést i zdravější varianty potravin a nápojů, které přiživují dobrou náladu. Které to jsou?

  • Rozmixujte ananas s jogurtem a aktivujte tak produkci serotoninu, který uvolňuje napětí a činí člověka spokojeným. Za chvíli se vaše tvář rozzáří úsměvem. (Podobný efekt způsobuje i konzumace banánového mléka.)
  • Do svého jídelníčku zařaďte ryby, luštěniny, sóju, rostlinné oleje lisované za studena, ořechy. Všechny tyto potraviny povzbuzují přenašeče neuronů serotoninu.
  • Ovoce a zelenina se taky neztratí. Důležité uhlovodany například v celozrnném chlebě, rýži či obilovinách mají na tvorbu serotoninu stejný vliv. Bude vám po nic mnohem lépe. Zkusíte to?






Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat