Spánek nepodceňujte. Je pro hubnutí stejně důležitý jako cvičení

Pokud pravidelné cvičení v posilovně a nízkokalorickou stravu považujete za trest, budete milovat nejnovější přístup vědců a trenérů. Ti totiž tvrdí, že k vytoužené postavě pomáhá kvalitní spánek!

Kdo by spojoval úbytek na váze s nečinností v posteli? Nikdo. Kromě vědců, podle kterých to, jak dobře spíte, ovlivňuje vaši tělesnou hmotnost. Jak se na to přišlo?

V jedné studii ti, kteří strávili čtyři hodiny ponocováním, a to pět dní po sobě jdoucích, přibrali téměř jeden kilogram. Na druhou stranu jiná skupina, která se oddávala spánku po dobu 10 hodin, na své hmotnosti zůstala – nebo ji dokonce snížila. Proč je spánek tak důležitý? Jeho nedostatek organismus vykolejí z několika důvodů.

Nežádoucí chuť na jídlo

Když jsme unavení, ospalí, nebo postrádáme energii, tělo nás vyzve, abychom vyhledali alternativní zdroj energie: potraviny.

„Pocit ospalosti často vyvolává nutkání jíst něco, co povzbuzuje energii,“ říká Torey Armul, mluvčí Akademie výživy a dietetiky. A to jsou kalorie navíc. Není lepší „dát si dvacet“?

Spánková deprivace jako hrozba

Organismus nedostatek spánu bere jako ohrožení, na které navazuje „nouzový režim přežití“. Když tělo takto přepne, dochází ke třem skutečnostem. Chutě jsou čím dál jasnější a vtíravější. Povzbuzují k tomu, abychom vynaložili více energie na řešení této hrozby. Také zpomalují metabolismus, aby šetřily zdroje, a v neposlední řadě zpropadené stresové hormony ukládají tuky, zejména v oblasti břicha. „Pokud jste nevyspalí kvůli stresu nebo únavě, je mnohem těžší zhubnout,“ přitakává fitness trenér Joe Wicks.

Dojezd pár hodin po noční

Velká analýza jedenácti studií prokázala, že ti, kteří spí třeba jen čtyři hodiny, spotřebují následující den v průměru o 385 dalších kalorií (ekvivalent střední velikosti hranolek z rychlého občerstvení) – než ti, kteří spí alespoň sedm hodin. Účastníci výzkumu s nedostatkem spánku měli také tendenci vybírat husté, mastné a kalorické potraviny.

Spánek v roli vládce hormonů

Když spíte dobře, hladiny ghrelinu („hladového hormonu“) klesají, zatímco leptin (hormon sytosti) stoupá a citlivost na inzulin se zlepšuje. Asi není co dodat. Ale co když tohle všechno víte, a přesto vám spánek působí vrásky?

Po páté hodině odpolední se vyhýbejte kofeinu, zatemněte místnost a vypněte veškerou elektroniku. To obvykle zabírá. Přes den se zase zaměřte na opravdu krátké, ale intenzivní tréninky v kombinaci se zdravým jídlem. Potom můžete zhubnout, zatímco spíte. Pravidelné cvičení a krmení těla správnými potravinami totiž zajistí následné spalování kalorií i během nočního odpočinku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat