Bolavé svaly po cvičení. Rychle jim uleví sprcha nebo chilli

Také jste se s výhledem na jaro rozhodli začít pracovat na své fyzičce, ovšem se svým nadšením jste to trochu přehnali a teď vás po cvičení bolí prakticky celé tělo? Víme, co vám uleví!

Bolesti svalů po cvičení jsou důsledkem malých trhlinek ve svalové tkáni a zánětlivými procesy, jež ve svalech probíhají. Ačkoli se dříve věřilo, že jen když se člověk nemůže druhý den hnout, cvičil opravdu efektivně, v současnosti odborníci před takovými představami spíše varují a přetěžování svalů za pozitivní rozhodně nepovažují. A jsou toho názoru, že nic se nesmí přehánět.

Jenže co když už k namožení svalů došlo?

Pomoc na talíři

Spousta lidí řeší bolesti svalů léky (především těmi, jež působí i protizánětlivě). Pokud se opravdu nemůžete ani hnout, můžete jich využít. Nicméně pomoci můžete tělu v boji se záněty také tím, co si naložíte na talíř. Skvělým tipem jsou nejrůznější protizánětlivá koření, jako je kurkuma, zázvor nebo třeba chilli. Od věci není ani pořádná porce ovoce a zeleniny se spoustou protizánětlivých antioxidantů.

Lahev na dosah

Pitný režim byste neměli podceňovat ani během pohybové aktivity, ani po ní. Nejenže doplníte tekutiny, o které jste přišli pocením, ale pamatujte, že voda dokáže vyplavovat toxiny z těla a přispívá k regeneraci organismu.

Do sprchy

A když už jsme zmínili vodu. Někteří sportovci nedají při bolavých svalech dopustit na sílu teplé a studené vody, respektive jejich střídáním ve sprše. Namožené svaly můžete také ledovat. Delší působení horka by jim naopak mohlo spíše ublížit, tak to s ním nepřehánějte.

Slastné protažení a masáž

Uvolnit svaly a ulevit jim od bolesti může i příjemná masáž. Pozor, neměli byste při ní slzet bolestí, cílem je svaly uvolnit, nikoli je ještě více rozbouřit (vyplatí se svěřit se odborníkovi). Zkusit můžete i jemné protahovací cviky (mimochodem, o jejich efektu v rámci prevence namožených svalů před a po cvičení se stále vedou spory).

Zákaz cvičení?

I když jste si možná předsevzali, že budete chodit do fitness centra každý den, pokud vás trápí bolavé svaly a nemůžete se skoro pohnut, dejte si pauzu. Je totiž velmi důležité, aby svaly dostatečně zregenerovaly. Jinak hrozí vyšší riziko nepříjemného zranění. A to by mohlo vaši snahu o lepší kondici nadlouho poslat do kytek…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat