Pití šesti šálků kávy denně snižuje riziko předčasného úmrtí. A nejde přitom o kofein

Američtí vědci tvrdí, že konzumace kávy snižuje riziko předčasného úmrtí. A to i v případě, že člověk vypije šest šálků denně. Zatím zdravotníci doporučují tři až čtyři hrníčky, ale šest vypitých denně souvisí se snížením rizika předčasného úmrtí na jakékoli příčiny o šestnáct procent.

Vyplývá to ze sledování půl milionu osob v průběhu deseti let. Kávě jsou dlouhodobě přisuzovány blahodárné preventivní účinky, jimiž chrání člověka před chorobami srdce, rakovinou, demencí, diabetem a depresí.

Podle expertů z amerického Národního onkologického institutu a Národních institutů zdraví snižuje konzumace kávy riziko předčasného úmrtí na různé příčiny a je přitom jedno, jestli je to káva s kofeinem či bez nebo rozpustná či zrnková.

A navíc i extrémní množství kávy v množství osm a více šálků denně snižuje riziko předčasného úmrtí o čtrnáct procent. Dva až pět šálků denně sníží riziko předčasného úmrtí na nejrůznější příčiny o dvanáct procent.

„Výsledky platí pro všechny typy káv, s kofeinem i bez kofeinu a instantní i zrnkovou. Konzumace kávy souvisí inverzně s úmrtností včetně u těch, kdo pijí osm a více šálků denně,“ tvrdí onkoložka doktorka Erikka Loftfield z Národních institutů zdraví v Marylandu.

Není káva jako káva

Že jste kouzlu tohoto nápoje příliš nepropadli? Možná za to může specifická chuť, kterou se většina lidí snaží zamaskovat cukrem a mlékem. Jenže z téhle kalorické pochoutky není naše tělo zrovna nadšené. Čím se dá káva také ozvláštnit?

Možná se budete divit, ale kokosový olej si s tekutým „nabuzovačem“ skvěle rozumí. Čajová lžička tohoto oleje přidaná do šálku prospěje vašemu metabolismu, dodá vám trochu energie a ještě posílí duševní schopnosti. Nápoji navíc dodá krémovou strukturu s kokosovým nádechem, takže mléko už nebudete potřebovat.

Nejste fandou kokosového oleje? Nevadí! Zkuste vanilkový extrakt. Ten dnes bývá k nalezení nejen ve specializovaných obchodech, ale také v supermarketech, což je jen dobře. Kávu vám příjemně osladí a obohatí ji o antioxidanty, které snižují hladiny škodlivého cholesterolu a zabraňují zánětům. Nutno dodat, že ani extrakt mandlový není úplně do věci, neboť vám nabídne spoustu důležitých minerálů včetně vápníku a hořčíku.

A ještě jedno kávové dochucovadlo můžete vyzkoušet. Navíc tohle máte určite ve spíži. Je jím totiž skořice. Ta dodá nejen chuť, ale přispívá k odbourávání podkožního tuku, dezinfikuje a zlepšuje trávicí funkce. Možná vás k jejímu použití přesvědčí i to, že snižuje krevní cukr a je napěchována železem i vitaminem K.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat