Prostreno.cz

Mochyně není jen na ozdobu dezertů. Hodí se i do omáček

Pro svou výraznou chuť připomínající citrusy tvoří důležitou složku mexických studených omáček salsa verde nebo guacamole. Vypadají jako malá zelená rajčata uzavřená v křehkém obalu. Seznamte se s plody mochyně dužnoplodé, které podporují imunitu i ostrý zrak!

Tomatillo (Physalis philadelphica) neboli mochyně dužnoplodá pochází z Mexika, kde patří k základním složkám různých druhů omáček, které jsou populární ve Střední a Jižní Americe. Vyrábějí se z nich i džemy a želé, jsou náhradou lilku. A jejich konzumace je velmi dobrý nápad, neboť nabízejí řadu zdraví prospěšných látek. S čím vším vám mohou pomoci?

Podpora lepšího trávení

Vynikající zdroj vlákniny. Lépe to ani říct nejde. Tento druh mochyně zvyšuje tvorbu trávicích šťáv a enzymů, které jsou nezbytné pro to, aby jídlo, které jíte, bylo řádně rozloženo. (Vaše střevo pak má čas získat všechny vitamíny a minerály.)

Zdravé srdce

Každý ví, že vláknina je dobrá nejen pro trávicí, ale i kardiovaskulární systém. To proto, že pomáhá při čištění tepen. Jinými slovy, pravidelné konzumace plodů mochyně dužnoplodé může pomoci snížit riziko srdečního infarktu a mrtvice. Aspoň tak to tvrdí vědci.

Posílení imunitního systému

Dalším důvodem, proč jsou tomatillos dobré pro vaše srdce, je přítomnost vitaminu C. Tento v podstatě antioxidant pomáhá udržet hladinu cholesterolu v lati a udržuje funkční trávicí trakt. A pochopitelně podporuje imunitní systém, což vede ke značnému snížení rizika vzniku infekcí horních cest dýchacích. Během chřipkové sezony k nezaplacení!

Ostrý zrak

Dalším vitaminem, který můžete získat z mochyně dužnoplodé, je vitamin A, který je primárně spojen s očním zdravím. Vitamin A je ve skutečnosti antioxidant, a stejně jako vitamin C patří k vynikajícím ochranným prostředkům proti volným radikálům. Oční lékaři tvrdí, že zařazením potravin bohatých na vitamin A do jídelníčku, jako je třeba již zmíněná mochyně, zajistí ostrý zrak a nedotčené vidění.

Snížení rizika rakoviny

Díky vysokému obsahu antioxidantů, které neutralizují přebytečné volné radikály v těle, se hovoří i o tom, že by mochyně mohla působit jako prevence vzniku rakoviny. Podle vědců jsou antioxidanty přítomné v „dužnoplodce“ zvláště prospěšné pro prevenci rakoviny ústní dutiny a plic. Nevíte, kde tomatillos sehnat? Semínka jsou na českém trhu k dostání už za pár korun. Zkuste si vypěstovat vlastní úrodu plnou zdraví!





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat