Prostreno.cz

Japonské houby enoki. Co dokážou s vaším zdravím

Možná nedáte dopustit na českou hlívu nebo bedlu, ale vězte, že ani takové houby enoki vás chuťově nijak nezklamou. Navíc podporují hubnutí, pomáhají budovat svaly a přispívají k léčbě zácpy. Ocení je ale i vaše pokožka, nehty a vlasy!

Houby enoki pocházejí z Japonska, Koreje a Číny. U nás je tento poněkud neobvyklý přírodní úkaz porcelánové barvy, pro něhož je typický dlouhý tvar s množstvím miniaturních kloboučků, známý spíše pod pojmem penízovka sametonohá. Staří Egypťané považovali enoki za houby nesmrtelnosti, moderní věda tak optimistická sice není, nicméně jejich blahodárné přínosy na lidské zdraví rozhodně nezavrhuje. Proč se vyplatí tuto vzácnost, která je i v našich končinách běžně k sehnání, a to jak v přirozené podobě, tak ve formě kapslí, alespoň ochutnat?

Stopka zácpě

Enoki jsou skutečně bohatým zdrojem vlákniny. To je také důvod, proč jejich konzumace pomáhá zachovat pravidelné „toaletní návyky“. Odborníci jsou na základě četných studií toho názoru, že zároveň poskytují prevenci před hemeroidy, a dokonce snižují pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva. Tím je seznam léčebných výhod ale teprve na začátku!

Regulace hladiny cukru v krvi

Vzhledem k vysokému podílu již zmíněné vlákniny jsou tyto houby obzvláště vhodné pro pacienty trpící diabetem. Ovšem i jedinci, kteří se nacházejí v rizikové skupině tohoto onemocnění, by měli zbystřit všechny smysly. Lékaři totiž připouštějí, že vláknina je schopná spolehlivě regulovat uvolňování cukru do krevního řečiště, čímž diabetes dokáže udržet „na uzdě“.

Pomoc při hubnutí. A zdaleka ne malá

Hodláte ještě před příchodem jara shodit ta nadbytečná kila? Dopřávejte si houby enoki co možná nejčastěji. Kromě toho, že obsahují naprosté minimum kalorií, což z nich dělá „light“ pochoutku, se mohou pochlubit i neskromným množstvím kyseliny linolové (CLA). O ní je ve vědeckých kruzích známo, že přispívá k rychlejšímu spalování tuků. Proč toho tedy nevyužít ve svůj prospěch?!

Podpora při budování svalů, která není od věci

Stejně jako většina ostatních hub, je i penízovka sametonohá parádní zásobárnou bílkovin, jež hrají klíčovou roli při budování svalů. Nutno však dodat, že proteiny jsou taktéž důležité pro zdraví pokožky, vlasů a nehtů. No vida, s každou porcí můžete i zkrásnět! Zkusíte to?





Celkem 1 komentářů

Zuzana
19.09.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat