Prostreno.cz

Vše, co potřebujete vědět o naklíčeném chlebu

Co je to ten naklíčený chléb, o kterém všichni tak mluví? Hovoří se o vyklíčených, „živých“ zrnech a skvělých nutričních hodnotách. Co je na tom pravdy a které věci o tomto pečivu musíte znát?

Není chléb jako chléb. Už jste zkusili ten naklíčený? Zrno na klíčení je skoro zadarmo, stačí přiložit ruce k dílu a mít trochu trpělivosti. Víte, proč je ten naklíčený v mnoha ohledech zdravější než ty ostatní?

Pěstuje se jinak než běžný chléb

Typický chléb je vyroben z obilovin, které se vysazují běžným způsobem: semeno se vloží do půdy, aby se rozrostlo na celozrnnou pšenici, která se později rozemele na mouku. Způsob výroby naklíčeného chleba je jako zkrácená verze tohoto procesu. V podstatě se zrnka namočí do vody, propláchnou a nechají se vyklíčit.

Proces klíčení zvyšuje výživovou sílu semene

Během klíčení si semeno ponechává část sacharidů za účelem získání energie, což ve výsledku znamená, že chléb má méně škrobu. Tvrdí se, že tento proces také vede k vyššímu obsahu vitaminů B a C než u běžného chleba. Kromě toho jsou při konzumaci tyto vitaminy snadněji absorbovány organismem.

Je lépe stravitelný

U naklíčeného chleba je zvýšena aktivita zažívacího enzymu zrna. Je tedy v porovnání s ostatními druhy pečiva stravitelnější.

Má nižší glykemický index než ostatní běžné chleby

Podle Harvardovy lékařské fakulty je glykemický index naklíčeného chleba pouze 38 (nejvyšší je 100), to díky mírně nižšímu obsahu škrobu, zatímco index celých pšeničných chlebů je 51 – a index bílého chleba je dokonce 75. Nižší glykemické zatížení je způsobeno vyšším podílem vlákniny, která je skvělá pro zdraví srdce a řízení hladiny cukru v krvi.

Najdete v něm více proteinů

Mnoho chlebů pochází také z luštěnin, jako je čočka. To je dobrá zpráva pro vegetariány a vegany, kteří mohou těžit z bílkovinného zdroje se širším aminokyselinovým profilem. A to se týká i chleba naklíčeného. I ten obsahuje více bílkovin, které se mimo jiné starají i o pocit sytosti. Sečteno a podtrženo? Naklíčený chléb se v porovnání s tím pšeničným jeví jako lepší a zdravější. A jak je to s jeho přípravou?

Budete potřebovat vše jako na obyčejný kváskový chleba, jediný rozdíl je v tom, že těsto na klíčený chleba připravíte rozemletím naklíčených obilek. K ruce si přitom připravte 1 kg zrna s dobrou klíčivostí/živé zrno, vodu, sůl, kmín a kvásek.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat