Prostreno.cz

Kustovnice čínská neboli goji. Detoxikuje tělo a chrání mozkové buňky

Goji neboli kustovnice čínská je poslední dobou velmi oblíbený potravinový doplněk i na českém trhu. Jak již z názvu vyplývá, jedná se o exotickou plodinu původem z Číny, kde její účinky znají již po staletí a tradiční čínská medicína na ni nedá dopustit. Goji posílí imunitu, detoxikuje organismus, má silné protinádorové vlastnosti a to není všechno. Poznejte, čím vším vás tento exotický dar obohatí.

Bobule goji mají kulovitý až podlouhlý tvar a mohou být červené, žluté, oranžové nebo dokonce i černé. Goji není svými plody známá v tradiční čínské medicíně a v ostatních asijských zemích, kromě plodů se používá k léčebným účelům celá rostlina, včetně bobulí, listů, kořenů a kůry. Účinků goji na lidské zdraví je mnoho, včetně toho, že přispívá k dlouhověkosti.

Co obsahují?

Bobule goji neboli kustovnice jsou plné vitaminů a minerálů. Vynikají svým obsahem aminokyselin, kterých obsahují až osmnáct druhů. Z minerálů je zde zastoupen sodík, draslík, vápník, železo, zinek a selen. Z vitaminů se zde vyskytují vitaminy A, C, E a vitaminy skupiny B. Její složení má na zdraví mnoho blahodárných účinků. Víte, proč mlsat tuto exotickou pochoutku?

Reguluje hladinu cholesterolu

Víte že…

Goji se již řadu let využívá v tradiční čínské medicíně také jako afrodiziakum, především pro pány. Účinky goji mají vliv nejen na mužskou potenci, ale i na kvalitu a množství spermií. Pravidelná konzumace může snížit i riziko poškození varlat a prodloužit mužskou plodnost.

Cholesterol je jedním z hlavních příčin srdečních onemocnění. Cholesterol vytváří plakové struktury uvnitř cév a tepen, které brání průtoku krve. Vědecké studie potvrdily, že pravidelná konzumace goji snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu a hraje klíčovou roli v prevenci před vznikem kardiovaskulárních chorob. Navíc goji obsahuje spoustu cenných antioxidačních složek, které chrání srdce před poškozením volných radikálů.

Prevence diabetu

V dnešní době se s diabetem potýká stále více osob, dokonce patří mezi nejčastější onemocnění na světě. Jedním z hlavních zdravotních přínosů konzumace goji je, že může pomoci při potírání cukrovky. Nedávné studie naznačují, že výtažky z plodů goji mají značné hypoglykemické vlastnosti.

Eliminují volné radikály

Přítomné antioxidanty jsou schopny neutralizovat a eliminovat volné radikály v organismu. Volné radikály mohou v průběhu času poškodit naše tkáně, buňky, buněčné membrány a DNA, což vede k rozvoji různých onemocnění. V tradiční čínské medicíně se goji také využívá k detoxikaci a k léčbě jater.

Pro dobrou psychickou pohodu

Tyto bobulky jsou více než vhodnou svačinkou během náročného pracovního dne. Goji zvyšují a zlepšují gastrointestinální funkce a snižují hladiny stresových hormonů a dodají vám potřebnou energii. Zlepšují jak fyzický, tak i psychologický výkon.

Protinádorové vlastnosti

V tradiční čínské medicíně goji není rozhodně jen zdravé jídlo. V Číně ji používají také k léčbě a prevenci rakoviny. Vědecké výzkumy skutečně odhalily silné protirakovinné vlastnosti, rozhodně prevencí nic nezkazíte. Výtažky z této rostliny jsou nadále testovány na lidských rakovinových buňkách, zatím se tento výzkum vyvíjí slibně.

Chrání mozkové buňky

Volné radikály mohou napadat i mozkové buňky a tyto poškozené mozkové buňky mohou vyvinout neurodegenerativní onemocnění. I tady hraje goji klíčovou roli v prevenci, extrakty z bobulí vykazují významnou neuroprotektivní aktivitu.

Prospěšné i pro kůži

Ultrafialové záření je jednou z hrozeb, kterým čelíme, kvůli vyčerpání ozonové vrstvy v několika částech světa. Expozice kůže na UV záření může v extrémních případech způsobit poškození kůže, a dokonce rakovinu kůže. Toto riziko můžeme snížit pravidelnou konzumací goji. Studie prokázaly, že goji výrazně snižuje zánět kůže a zlepšuje celkovou obranyschopnost těla.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat