Prostreno.cz

Nesporné zdravotní benefity špenátu

Což takhle dát si špenát? Snad každý známe tuto filmovou větu, ale opravdu si špenát občas dáváte? V obchodě stojí pár korun, je báječnou studnicí zdraví a celkové kondice. Pomáhá chránit před rakovinou, udržuje silné kosti, prospívá očím a podporuje štítnou žlázu, na níž stojí a padá mnoho životně důležitých procesů.

Ke konzumaci špenátu nabádal už svalnatý hrdina Pepek námořník, a to zhruba od 30. let minulého století, kdy se poprvé objevil na filmovém plátně. Tato oblíbená postava dětí moc dobře věděla, proč je listová zelenina tolik prospěšná! Víte to ale i vy? Pokud jde o bohatství živin, může špenátu jen máloco konkurovat. I jeho výhody pro zdraví jsou ale famózní! Které stojí za pozornost?

Zdravé, silné a odolné kosti

Bez ohledu na fakt, jakým způsobem si zeleného dobrodince v kuchyni připravíte, poskytne vám skutečně požehnané množství hořčíku, vápníku i vitaminu K, který je potřebný v procesu mineralizace kostí. „Káčko“ navíc pomáhá vápník správně absorbovat, tudíž je považován za prevenci osteoporózy.

Bystrý zrak a ostré vidění

Že jen mrkev je dobrá pro oči? Ale kdepak, i podceňovaný špenát jim ve všech směrech prospívá! Je to proto, že obsahuje vitamin A i vzácné živiny lutein a zeaxanthin, které snižují riziko rozvoje makulární degenerace. Příčinou tohoto onemocnění je poškození oční sítnice v místě nejostřejšího vidění, tak zvané žluté skvrny neboli makuly.

Silná ochrana před rakovinou

Listová zelenina je lékaři vnímána jako potravinový a chutný prostředek proti obávané rakovině. Závěry četných vědeckých studií prokázaly, že tato na pohled nenápadná rostlina v sobě ukrývá mnoho vlákniny a látek s protirakovinnými účinky, které chrání tělo před oxidačním stresem. Nelze nezmínit ani to, že špenát je doslova napěchován karotenoidy, o kterých je známo, že snižují záněty – a to zejména v zažívacím traktu.

Podpora funkcí štítné žlázy

Špenátové listy dodávají organismu také celou řadu minerálů, včetně jodu. Právě on je důležitý pro zajištění správného fungování štítné žlázy odpovědné za mnoho tělesných procesů. Některé zahrnují metabolismus, zatímco jiné regulaci tělesné teploty či tvorbu červených krvinek. Štítnou žlázu si tedy musíme předcházet! A proč ne třeba špenátem?





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat