Prostreno.cz

Pro někoho plevel, pro jiného pochoutka. Poznejte rostlinu lebedu

Zahrádkáři z lebedy zrovna nadšeni nejsou a pokládají ji za plevel. Přesto pokud lebedu poznáme blíž, můžeme se ji naučit využívat v kuchyni a nelámat si s ní hlavu na zahradě. Lebeda zpestří jak letní salát, tak z ní lze připravit špenát k nedělnímu obědu.

Lebeda roste snad všude, má několik poddruhů a všechny jsou jedlé, mírně se liší chutí a také šťavnatostí, mezi ty nejčastější patří lebeda lesklá, lebeda zahradní, lebeda rozkladitá a lebeda rozprostřená. Tyto rostliny téměř neobsahují kyselinu šťavelovou, a jsou proto ke konzumaci vhodnější než listy špenátu. Konzumují se pouze listy, semena se nekonzumují. Tato rostlina obsahuje hned několik důležitých látek pro lidské zdraví.

Co obsahuje?

Lebeda obsahuje výrazné množství vitaminu C a K, dále také vápníku, hořčíku, fosforu, železa, karotenů, bílkovin, zinku, selenu, tryptofanu a vlákninu. Díky tomuto pestrému složení nabízí spoustu příznivých účinků pro lidské zdraví.

Zlepšuje trávení

Stejně jako ostatní druhy listové zeleniny, tak i lebeda je dobrá pro stimulaci trávení pro svůj obsah vlákniny a minerálů, které optimalizují trávicí procesy.

Zlepšuje funkci ledvin

Bylo zjištěno, že lebeda má mírné diuretické účinky, což znamená, že stimuluje močení. To pomáhá očistit ledviny a rychle odstranit toxiny, přebytečné soli, vodu, a dokonce i tuky z vašeho těla. Časté močení, zajišťuje správnou funkci ledvin a příznivě ovlivňuje i žlučník.

Zrychluje metabolismus

Přítomné bílkoviny, minerály a vitaminy mohou být nápomocné při mnoha procesech, od hormonální regulace až po enzymatické reakce, které jsou nutné k tomu, aby organismus fungoval správně. Také vysoká hladina železa a vápníku zvyšuje tvorbu červených krvinek, cirkulaci a okysličení tkání a orgánů, tím se zvyšuje celková metabolická účinnost.

Posiluje imunitní systém

Lebeda má téměř dvojnásobné množství vitaminu C než například kiwi nebo citron, které jsou často považovány za nejlepší zdroje "céčka". Vysoký obsah kyseliny askorbové znamená, že váš imunitní systém získává obrovský doping, je stimulována produkce bílých krvinek a tím se zlepšuje celková obranyschopnost těla.

Lebeda v kuchyni

A jak tedy lebedu využít? Tato rostlinka se neztratí v žádném zeleninovém salátu ani jako zeleninová obloha. Další vhodnou a oblíbenou přípravou je jen krátké spaření, podobně jako při přípravě čerstvého špenátu. Ten můžete připravit k nedělnímu obědu úplně stejně, jak jste zvyklí – s cibulkou, česnekem, vajíčkem a pro zjemnění můžete přidat trošku smetany.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat