Prostreno.cz

Objevte zeleninu jménem rapini. Jedlé jsou stonky, květy i listy

Rapini je známou specialitou rýnské kuchyně. Tato listová zelenina patří k rodině řapíku a má dlouhé, tenké stonky a zdravé, tmavě zelené listy, které jsou právě určeny ke konzumaci. Rapini lze běžně pěstovat i v našich podmínkách, pokud si chcete ozvláštnit vaši zeleninovou zahrádku, je nejvyšší čas zasadit semínka.

Rapini neboli brassica rapa je listová zelenina úzce příbuzná s řepkou. Přesto rostlina svým vzhledem často připomíná více brokolici, vypadá, jako by měla dlouhé stonky brokolice, které jsou obložené velkými listy, které téměř připomínají špenát. Stonky, květy a listy jsou všechny jedlé. Rapiny je známé téměř ve všech koutech světa, tato zelenina je populární například v Číně již po celé generace i v Itálii. Chuť této zeleniny je trochu hořká a běžně se mísí s těstovinami, zejména v tradičních italských pokrmech.

Co obsahuje?

Rapini je bohatým zdrojem vitaminu A, C a K, dále obsahuje železo, foláty, vápník, hořčík, draslík a zinek. Mimoto obsahuje i mírné množství vlákniny, a dokonce i stopové množství omega-3 mastných kyselin. Nejpůsobivější je nízká hladina kalorií – v jednom šálku se skrývá pouze 9 kalorií. Poznejte všechny přínosy rapini a neváhejte s ní obohatit váš stůl i zeleninovou zahrádku.

Pro zdraví srdce

Některé účinné látky obsažené v rapini přispívají ke snížení hladiny homocysteinu, což přispívá našemu srdci a preventivně chrání před vznikem kardiovaskulárních problémů, jako je například vysoký tlak a degradace cév a tepen.

Posílí kosti

I při mírné hladině hořčíku, vápníku, železa, zinku a draslíku je tato zelenina prospěšná pro zdraví kostí a preventivně působí před vznikem osteoporózy.

Reguluje krevní cukr

Díky vysokému obsahu vlákniny, přispívá tato listová zelenina i k regulaci krevního cukru. Pravidelný přísun vlákniny ovlivňuje pozvolné uvolňování inzulinu a glukózy v těle a tím předchází nečekaným výkyvům.

Silný antioxidant

Několik četných výzkumů spojilo antioxidanty, obsažené v této zelenině, se snížením rizika rakoviny. Přítomné fytochemikálie v rapini jsou zvláště důležité pro snížení zánětu a oxidačního stresu v těle.

Vhodný doplněk pro těhulky

V těchto šťavnatých listech je vysoká hladina folátů, což je klíčový vitamin spojený se snížení poruch neurální trubice, a proto je vhodný i pro nastávající maminky.

Jak rapini připravovat?

Nejlepším způsobem, jak tuto zeleninu vařit, je nejprve spařit listy. Připravené listy vložte do osolené vroucí vody a povařte jen krátce minutu nejvýše dvě. Poté listy vyndejte a nejlépe ihned zchlaďte ve studené vodě. Takto připravené listy pak můžete přidávat do těstovinových salátů i těstovinových omáček, zeleninových salátů či podávat samostatně jako přílohu.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně s malinami

(20 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat