Prostreno.cz

Zamrazte si kopr. Bude mít lepší chuť než sušený

Dáváte přednost zamražení kopru, nebo sušení? Kuchaři si myslí, že zamražení patří k těm lepším způsobům, který pomáhá udržovat co nejlepší chuť kopru. Jak na to? Inspirujte se!

Kopr vonný patří k těm bylinkám, u nichž je obtížné zachovat čerstvost. Po několika pokusech, které jsou postavené na sušení či mražení, člověk zjistí, že chuť i aroma se vytrácejí mnohem pomaleji, když kopr „projde mrazem“.

Kdy sklízet kopr

Nejlepší čas na sklizeň kopru je ještě před rozkvětem. Během kvetení veškerá energie rostliny směřuje k produkci květin a semen, což znamená, že listy se stávají tvrdšími a méně chutnými.

Jak zmrazit chutné bohatství

Nejprve zvažte, jak budete zmrazený kopr používat. Často se doporučuje zmrazit byliny v oleji nebo ve vodě, aby se zachovala jejich chuť. To je skvělé, pokud rostlinku přidáváte do polévek nebo omáček. Většina lidí však koprem obohacuje saláty. U nich je možná lepší, když se kopr zmrazí v malých nádobách nebo sáčcích. Pak ho stačí jen vyndat a posypat jím daný pokrm.

Co se týče samotného postupu, vždy kopr důkladně opláchněte, abyste odstranili veškeré nečistoty nebo kousky, které k němu mohou být přilepené. Poté jej nechte proschnout a vysušit tak, aby se kopr nelepil. K tomu se hodí dvě čisté utěrky.

Jen tak na zub i bolesti břicha

Následně odstraňte drsné, tvrdé stonky a kopr nakrájejte do požadované velikosti. Je-li kopr suchý, naplňte malé nádoby nebo mrazící vaky a vložte je do mrazáku. Tam vydrží po dobu šesti měsíců až jednoho roku. V případě, že je kopr ještě mokrý, nechte ho nakrájený proschnout další hodinu a teprve poté ho uložte do mrazicích nádob. To pomůže zajistit, že nebude zamrzat v jedné velké hrudce.

Jinak se není čeho bát, kopr je skvělý například v bílé koprové omáčce, jablečném či vaječném salátu či různých zálivkách a dipech. Je fajn mít ho stále po ruce! V kombinaci s jinými mraženými bylinkami může tvořit i chutný „posyp“ na obyčejné brambory.

Kopr se jinak doporučuje lidem, kteří trpí nadýmáním, nechutenstvím a plynatostí, zvyšuje tvorbu mateřského mléka a zároveň předchází kojeneckým kolikám, také regeneruje cévy a odvar ze semínek napomáhá klidnému spánku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat