Prostreno.cz

Mizuna je královnou mezi asijskou listovou zeleninou

Superstar mezi exotickou listovou zeleninou? To je mizuna! Vypěstovat si ji přitom můžete na vlastní zahradě! Určitě neprohloupíte!

Mizuna je asijská listová zelenina, která se konzumuje čerstvá v podobě salátu nebo zeleninové oblohy. Lze ji i tepelně upravovat, třeba dusit. Vypěstovat si ji přitom můžete na vlastní zahradě, přičemž radost vám bude dělat po celou sezonu. Mizuna totiž po sklizni znovu obráží. Proč ji zkusit?

Je velmi vhodná pro diabetiky i redukční diety, neboť obsahuje nepatrné množství cukru. Má bohatou, pepřovou chuť, a mnozí ji často přirovnávají k rukole. Tato jedinečná zeleň dokáže odolat i extrémním podmínkám a teplotám, což je ideální pro začínající i profesionální zahradníky.

Vysoký obsah antioxidantů

Většina zdravotních přínosů mizuny vyplývá ze skutečnosti, že tato neuvěřitelná zelenina poskytuje mnoho živin, včetně antioxidantů. Antioxidanty jsou sloučeniny, které neutralizují škodlivé volné radikály, zabraňují poškození buněk a snižují riziko chronických onemocnění.

Studie zjistily, že mizuna obsahuje i kaempferol, rostlinnou sloučeninu, která působí jako antioxidant a je spojena s množstvím přínosů pro zdraví. Ukázalo se, že kaempferol blokuje šíření rakovinných buněk, chrání zdravé buňky a snižuje chronický zánět. Kromě mizuny jsou dalšími dobrými zdroji kaempferolu a antioxidantů brokolice, růžičková kapusta, jablka a špenát.

Podporuje srážení krve

Mizuna je nabitá vitaminem K, což je důležitá živina, která slouží mnoha funkcím v těle. Podporuje zdravou tvorbu krevních sraženin, pomáhá předcházet nadměrnému krvácení tím, že vytvoří sraženinu a umožní zahájit proces hojení. Nedostatek vitaminu K může tento proces narušit, což vede ke zvýšené ztrátě krve.

Posiluje kosti

Kromě podpory zdravého srážení krve je vitamin K důležitou součástí zdraví kostí. Předpokládá se, že vitamin K přímo ovlivňuje kostní metabolismus a pozitivně působí na rovnováhu vápníku, tedy minerálu, který je nezbytný pro budování silných kostí a zachování jejich hustoty.

Několik studií zjistilo, že vyšší příjem vitaminu K může snížit riziko zlomenin kostí. Mizuna má vysoký obsah vitaminu K, konkrétně představuje 348 procent denní doporučené hodnoty – a to pouze v jednom šálku.

Zlepšuje imunitní zdraví

Díky působivému nutričnímu profilu a vysokému obsahu antioxidantů mizuna udržuje imunitní systém v chodu. To je částečně proto, že se může pochlubit vysokým obsahem vitaminu C, přičemž pouhý jeden šálek představuje asi 65 procent denní doporučené hodnoty. Zároveň mizuna podporuje zdraví očí. Tak co, dáte jí šanci?

Zdroj: www.gardenerspath.com/plants/vegetables/grow-mizuna/, www.healthline.com

 





Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat