Prostreno.cz

Semínka moringy. Přehlížená superpotravina, kterou je dobré vyzkoušet

Moringa je v poslední době označována za superpotravinu a je velmi vyhledávaným doplňkem stravy. Většinou ji můžete vidět v prášku, který je z listů moringy. Přínosná jsou také i semena z toho himalájského stromu. Semana mají své uplatnění jak v kulinářství, tak i pro zdraví při přímé konzumaci. Poznejte účinky těchto semen z moringy olejodárné.

Moringa pochází z Indie, kde se čerstvá semena běžně konzumují, protože jsou velmi bohatá na cenné živiny. Nicméně, když jsou semena vařena nebo sušena, rychle ztuhnou a podobají se fazolím. Od tohoto okamžiku jsou vhodné pro použití v kulinářství. Semena Moringy jsou jedlé, ale měly by být vždy dobře rozžvýkané, než abyste je polykali celé.

Semínka moringy lze zakoupit na internetu či ve specializovaných prodejná, můžete je konzumovat pražená či je přidávat do salátů, do smoothie, zkrátka kamkoliv vás napadne. Doporučená denní konzumace jsou dvě semena, dobře oloupaná a pečlivě rozkousaná.

Co obsahují?

Pokud jde o nutriční hodnoty těchto semen, jsou bohatým zdrojem železa, draslíku, vitaminu A, vitaminu C, vápníku, aminokyselin a vlákniny. Semena obsahují také různé antioxidanty, jako jsou flavonoidy a polyfenolické sloučeniny. A jaké jsou přínosy těchto semen?

Posílí imunitní systém

Semena moringy mají přirozené antimikrobiální a antivirové vlastnosti, zřejmě kvůli jejich velké koncentraci vitaminu C, stejně jako přítomnosti různých antioxidantů, které mohou zvýšit obranyschopnost těla.

Ztráta hmotnosti

Moringa je také vhodná při redukční dietě, díky velkému množství vlákniny. Vláknina přispívá nejen k peristaltice střev a je základním kamenem zdravého zažívání, ale také prodlužuje pocit sytosti a tím eliminuje přejídání a nezvladatelné chutě mezi jídly.

Pro klidný spánek

Pokud vás trápí neklidný spánek vhoďte několik semen do vody a nechte přibližně 15 minut louhovat, poté vodu před spaním vypijte. Podle vědeckých studií váš spánek bude klidný a ráno se bude cítit plni energie.

Regulují krevní cukr

Vzhledem k tomu, že je v těchto semenech značné množství zinku, je známo, že pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi a tím snižují riziko vzniku cukrovky.

Regulují krevní tlak

I draslík se nachází přímo ve znamenitém množství. Draslík působí v těle jako vazodilatátor, tím zmírňuje napětí cév a tepen, a to přispívá k optimalizaci krevního tlaku a k celkovému zmírnění zátěži působící na kardiovaskulární systém.

Eliminuje vznik anémie

Semena v neposlední řadě obsahují také železo, a to je klíčovým prvkem pro krvetvorbu. Díky dostatečnému přísunu železa můžete své tělo ochránit před vznikem anémie neboli chudokrevnosti.

Doplní energii

Padá únavou po náročném dni, co si takhle dát pár semínek. Moringa je také bohatá na uhlohydráty a bílkoviny, obě tyto složky jsou potřebné pro náš metabolismus a příjemně vás zahrnou přílivem nové energie.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat