Prostreno.cz

Krevety mají lahodný dopad na zdraví

Když jsou v nebezpečí, unikají směrem dozadu a jsou loveny jako lidská potrava. Krevety však nepatří pouze k vyhledávaným lahůdkám. Jejich konzumace má dopad na zdraví srdce i vzhled pokožky a vlasů!

Krevety (Caridea) asi není třeba představovat. Jedná se o podřád desetinohých vyšších korýšů, který zahrnuje asi 2500 druhů. Krevety přitom žijí v mořích i sladkých vodách a patří k oblíbeným pochoutkám. Co se týče jejich nutričního profilu, mohou mít poměrně vysoký obsah cholesterolu a sodíku, na druhou stranu poskytují různé zdraví prospěšné živiny. Jsou například skvělým zdrojem selenu, omega-3 mastných kyselin a mnoha dalších důležitých látek, které tělo udržují zdravé. Co od nich v tomhle směru můžete očekávat?

Snížené riziko rakoviny

Jak již bylo zmíněno, krevety obsahují selen, a to je důvod, proč pomáhají předcházet rakovině. Tento mikronutrient hraje velkou roli při omezování růstu rakovinných buněk. Pravidelná konzumace krevet tak podle vědců snižuje riziko vzniku této nemoci.

Zdraví srdce

Díky přítomnosti omega-3 mastných kyselin krevety pozitivně působí na kardiovaskulární zdraví. Odstraňují totiž cholesterol z tepen, což pomáhá snižovat krevní tlak.

Vylepšené kognitivní schopnosti

Pravidelná konzumace krevet zlepšuje kognitivní schopnosti, především díky přítomnosti vitaminu B12. Tento vitamin je nezbytný pro lepší paměť a zvýšenou koncentraci. Vzhledem k tomu, že krevety obsahují i již zmíněné omega-3 mastné kyseliny, snižují riziko vzniku Alzheimerovy choroby a demence.

Silnější zuby a kosti

Krevety patří ke zdrojům vápníku, který je nesmírně důležitý pro silnější kosti a zuby. Ten, kdo krevety jí pravidelně, může počítat s prevencí artritidy a osteoporózy.

Snadnější hubnutí

Jeden z dalších důvodů, proč krevety zahrnout do svého jídelníčku? Pomáhají s hubnutím! Jsou totiž skvělým zdrojem bílkovin, ale zároveň vynikají nízkokalorickou hodnotou.

Zvýšení podílu svalové hmoty

Člověk nemůže zůstat zdravý, pokud nepřijímá proteiny. Krevety obsahují velké množství bílkovin, které jsou nezbytné pro budování svalů. (Jedná se asi o 17g bílkovin na 100 g krevet.) Zároveň však můžete počítat s nízkým podílem sacharidů.

Zdravější kůže a vlasy

Pokožka a vlasy vyžadují vitamin E. Krevety jsou přitom na tento vitamin bohaté. Tělo v podstatě využívá „éčko“ k nahrazení odumřelých kožních buněk novými. Kromě toho zabraňuje vyrážkám a spáleninám. Pokud máte matné a křehké vlasy, měli byste se zaměřit právě na přísun tohoto vitaminu.





Celkem 2 komentářů

Mr. Lobster
25.08.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat