Prostreno.cz

Proč lidé stále častěji pijí velbloudí mléko

Velbloudí mléko bylo primárním typem mléka, které po celé generace konzumovaly mnohé beduínské kultury. Ačkoli nám, Evropanům, může jeho zařazení do jídelníčku připadat bizarní, příznivci o schopnostech tohoto mléka nepochybují. Proč jej vůbec pijí?

Velbloudí mléko se získává mnohem ekologičtějším způsobem, protože velbloudi nepotřebují obrovské množství pastvin, třeba jako kozy a krávy. Celé generace beduínů k tomuto faktu přihlížely a zároveň si byly vědomy nepopiratelných zdravotních přínosů zmíněného nápoje. Ty se nedají vyvrátit ani dnes.

Je však nutné podotknout, že velbloudí mléko je přibližně pětkrát dražší než to kravské. Obsahuje však vyšší obsah železa, vitaminu C a bílkovin. Hodně se hovoří i o sníženém množství tuku. Co to znamená v souvislosti s účinky na organismus?

Léčí diabetes

Velbloudí mléko se může pochlubit bohatým množstvím živin, včetně inzulinu, což je základní složka lidského zdraví. Rovnováha mezi inzulinem a glukózou je velmi důležitá pro prevenci diabetu, což z velbloudího mléka činí potenciální přirozené řešení pro diabetes. (Ten, kdo tento jej zařadí do svého jídelníčku, eliminuje potřebu injekcí inzulínu.)

Zvyšuje imunitu

Překvapivě vysoká úroveň bílkovin a dalších organických sloučenin velbloudí mléko předurčuje k posilování imunitního systému.

Podporuje rozvoj

Velmi slušná úroveň živočišných bílkovin, z nichž mnohé se nenachází v kozím nebo kravském mléce, může pomoci stimulovat správný růst a vývoj kostí a orgánových systémů. Ve skutečnosti v mnoha kulturách je toto mléko podáváno podvyživeným dětem.

Stimuluje krevní oběh

Železo, kam se podíváš. Jeho přítomnost ve velbloudím zázraku preventivně působí proti anémii. Ostatně, tento prvek také zvyšuje cirkulaci krve a okysličení orgánových systémů těla a končetin.

Léčí autismus

Je známo, že vysoká koncentrace unikátních organických sloučenin má obzvláště silné účinky na neurologický systém, a může dokonce zabránit určitým autoimunitním poruchám. Mnoho studií na toto téma prokázalo, že podávání velbloudího mléka snižuje projevy autismu.

Mírní alergické reakce

Velbloudí mléko je spojováno s redukcí alergických reakcí u těch, kteří ho pravidelně konzumují. Kromě toho nezpůsobuje stejné reakce, jaké prožívají ti s intolerancí laktózy kravského mléka.

Posiluje zdraví srdce

S komplexní sadou mastných kyselin může velbloudí mléko výrazně zlepšit rovnováhu cholesterolu v těle. Díky snížení tak zvaného špatného cholesterolu se tělo může vyhnout ateroskleróze, srdečnímu infarktu či mrtvici. Na evropském trhu je přitom tento druh mléka již dávno k mání…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat