Prostreno.cz

Kořenová zelenina celerem a mrkví nekončí

Ruku na srdce, jak často konzumujete kořenovou zeleninu? Výhodou kořenové zeleniny je dostupnost po celý rok. Hlavními stálicemi je mrkev a celer, ale můžete svůj jídelníček obohatit i o jiné druhy kořenové zeleniny. Teď na podzim například „frčí“ řepa. Poznejte všechny zdravotní účinky kořenové zeleniny a vyberte si tu nejlepší pro váš organismus.

Je známo, že kořenová zelenina je bohatým zdrojem vlákniny, minerálů a živin. Výhodou je nízká kalorická hodnota a zároveň působivé složení jednotlivých druhů. Kořenová zelenina je důležitou základní složkou lidské potravy, již po tisíce let. Poznejte blíže jednotlivé druhy a zapojte je i do vašeho jídelníčku.

Ředkev

Tato rostlina obsahuje mimo jiné dobré množství hořčíku, draslíku, mědi, folátů, vlákniny a riboflavinu. Celkově přispívá ke zlepšení metabolismu, snižuje krevní tlak a při pravidelné konzumaci posílí i vaše kostí.

Tuřín

Křupavá zelenina s vysokým obsahem fytonutrientů, především indolů, tato základní zelenina je spojena se snížením krevního tlaku, posílením kostí, snížením hladiny cholesterolu a snížením rizika kardiovaskulárních onemocnění. Ačkoli se často považuje za krmnou plodinu v hospodářství, rozhodně by neměl chybět ani na vašem jídelníčku.

Batáty

Batáty obsahují ve vysoké koncentraci vitamin A, C a také draslík, dále obsahuje širokou škálu antioxidantů. Díky tomuto působivému složení je ideální potravinou pro osoby se srdečními problémy nebo vysokým rizikem rakoviny.

Mrkev

A nyní oblíbená mrkev. Každý jistě ví, že mrkev je dobrá pro naše oči, vyniká obsahem lykopenu, luteinu, zeaxantinu a spoustu dalších důležitých minerálů. Mrkev nejenže může přispět k posílení zraku, ale také pečuje o kvalitu pokožky a je přínosem pro trávicí ústrojí.

Celer

Zatímco drtivá většina celeru je složena z vody, zbývající obsah je přímo nabitý vitaminem K. Dále obsahuje poměrně dobré množství vitaminu A, C a vitaminy skupiny B. Navíc je celer bohatý na vlákninu, která je klíčová pro zdraví celé trávicí soustavy.

Řepa

Řepa má za sebou přímo tisíciletou historii a díky svému působivému složení se není čemu divit. Vyniká působivou úrovní fytonutrientů a je známo, že řepa pomáhá regulovat hormony, hladinu cukru v krvi a snižuje zánět. Nitráty nalezené v této zelenině jsou také oblíbené u vytrvalostních sportovců, kteří z řepy čerpají energetickou podporu.

Křen

Závěrem nesmíme opomenout ani na křen, který je bohatý na vitamin C a díle obsahuje silice, sacharidy, enzymy, flavonoidy a organické kyseliny. Křenu se často přezdívá „český ženšen“, celkově posiluje organismus a je vhodný při rekonvalescenci. Má silné antibiotické a antiseptické účinky. Křen dále příznivě ovlivňuje zažívání a látkovou výměnu. V lidovém léčitelství se běžně užívá proti kašli doprovázeném zahleněním.

Zdroj: www.goodkeephouse.com, www.madehomefood.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat