Prostreno.cz

Jak nahradit bílky nebo celé vajíčko? Zkuste trik jménem aquafaba

Už jste vyzkoušeli zázrak zvaný aquafaba? Tenhle nálev z vařené cizrny či jiných luštěnin skvěle nahrazuje doposud nepostradatelné vaječné bílky. Nebo i celé vajíčko.

Po vaření některých semen luštěnin, jako jsou cizrna, čočka nebo fazole, zůstává cenná kapalina bohatá na bílkoviny, sacharidy a různé tuhé rostlinné materiály. Pokud se tento „zbytek“, který se běžně vylévá do odpadu, vyšlehá, jedná se o náhradu vaječných bílků, na což v roce 2014 přišel Francouz Joël Roessel, který se o toto zjištění podělil na svém blogu.

Veganský sníh jedna báseň

Směs drží pohromadě s cukrem i bez a je vhodná například do piškotových těst. Pokud má někdo alergii na vejce, nebo se hlásí k veganům, je to pro něj dobrá zpráva! (Platí, že jedno celé vejce v receptu nahrazují přibližně 3 lžíce aquafaby. Pokud potřebujete vyměnit pouze vaječný bílek, používají se 2 lžíce.)

Z hlediska výživy se může nutriční složení lišit v závislosti na zdroji a druzích fazolí nebo luštěnin, které byly namočené v kapalině. Aquafaba obecně však má dobrou úroveň vitaminů B, stejně jako cukrů, již zmíněných bílkovin a vlákniny. Každá polévková lžíce této náhražky vajec obsahuje 3 až 5 kalorií.

Kde všude je cizrnový odpad užitečný?

Jak bylo zmíněno, tato tekutina funguje jako vynikající náhražka vaječných bílků pro vegany, protože má podobný výživový profil jako vejce. Hustá konzistence je téměř identická a nemění chuť většiny receptů. Proto se dá využít coby zahušťovací činidlo pro desítky různých receptů a krémů. Mezi oblíbené položky také patří majonéza, kterou si leckdo nemůže vynachválit nejen v bramborovém salátu.

Nálev z konzervované cizrny v chladničce vydrží několik týdnů, ale udává se, že po měsíci je lepší připravit si čerstvou dávku. Chcete-li udržovat aquafabu životaschopnou po ještě delší dobu, můžete ji uložit do tvořítek na led. Každá krychlička pak přibližně odpovídá jedné polévkové lžíci. Navíc zmrazení a rozmrazení této kapaliny by nemělo mít žádný vliv na její funkci náhražky vajec. Jdete do toho?

Pak mějte na paměti, že sníh se musí šlehat 10 minut, a aby byl lesklý a nadýchaný, je nutné použít cukr, xantanovou gumu či případně kukuřičný škrob.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat